Yatay geçiş nedir? Yatay geçiş nasıl yapılır? Yatak geçiş için not ortalamasının kaç puan olması gerekir? Yatay geçiş için kimler başvurabilir? İşte yatay geçiş hakkında merak ettikleriniz?

Yatay Geçiş Nedir? Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş nedir? Yatay geçiş nasıl yapılır? Yatak geçiş için not ortalamasının kaç puan olması gerekir? Yatay geçiş için kimler başvurabilir? İşte yatay geçiş hakkında merak ettikleriniz?

Yatay geçiş, Üniversite soınavındaki stresten kaygıdan dolayı istediği bölümü tutturaman öğrenciye, sınav stresinden kurtulduktan sonra bir hak daha sağlamaktır. Yani şöyle, diyelim ki öğrenci inşaat mühendisliğini istiyor fakat sınavda inşaat mühendisliğini kazanamadı. Maden mühendisliğini kazandı veya jeofizik, jeoloji mühendisliğini kazandı. Birinci yılın sonundaki not ortalamasına göre geçmek istediği bölümün yatay geçiş kontenjanına uygun şartları sağladığında not ortalamasının 4 üzerinden 3 buçuk civarında olmasında fayda vardır. Genellikle 3 civarında başvuru kabul edilebilir ama bu yeterli neden değildir. 3 buçuk ne kadar 4’e yakın olursa ve kontenjan dahilinde ki o kontenjanlar da genellikle çok büyük okullarda açılır. Çok büyük derken İstanbul üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi… Bunlar 10-12-14 kontenjan gibi genellikle ayrılır. Bu kontenjanın içerisinde bulunan öğrencilerin birinci yılın not ortalamasına göre kaç kişi alınacaksa not ortalaması en yüksekten düşüğe doğru kontenjana göre kişi yatay geçiş yapabilir. 

Öğrenci üniversiteyi kazandığı yıl yatay geçiş yapğamaz. Ancak birinci yılın sonunda bir not ortalaması ortaya çıkacak ve bu not ortalaması genellikle 4 üzerinden 3’ün çok altında kalmaması gerekiyor. Not ortalaması 3’ün ne kadar üstünde olursa o kadar iyidir. Birinci yılın sonunda öğrenci, ikinci yıla hazırlanılırken sene başında daha eğitim öğretim, akademik yıl başlamadan öğrenci işlerine başvurarak yatay geçiş yapmak istediğini bir dilekçe ve transkliple sunması gerekir. Daha sonra bir kontenjan belirlenecek ve kaç öğrenci alınacaksa başvuran öğrencilerin not ortalaması en yüksek olandan en düşük olana doğru alınacaktır. 

Bir öğenci en geç üçüncü yılın başında yatay geçiş yapabilir. Daha önceki yıllarda da uygulama bu şekildeydi şimdi de uygulama bu şekilde. Öğrenci ilk kez ikinci yılın başında yatay geçiş hakkına sahip olur ve bu dördüncü yılın başına kadar her yıl geçerlidir.