Bu günlerde ülke bir genel seçim atmosferine girdi. Türkiye ekonomisi büyümenin yavaşlaması ve döviz kurunda yaşanan aşırı oynaklık nedeni ile büyük bir baskı altına girdi. Ekonomimiz çok kırılgan bir hale geldi.

Ekonomi Neden Bu Kadar Kötüye Gidiyor?

Bu günlerde ülke bir genel seçim atmosferine girdi. Türkiye ekonomisi büyümenin yavaşlaması ve döviz kurunda yaşanan aşırı oynaklık nedeni ile büyük bir baskı altına girdi. Ekonomimiz çok kırılgan bir hale geldi. Ekonomimizin geleceğe yönelik büyümesinde herkes bir karamsarlık içerisine girdi. Yüksek büyüme oranları bir zamanlar Türk mucizesi görünüyordu ama artık bunların eseri bile yok. Hatta Türkiye’nin ekonomisine ilişkin algı Uluslar arası düzeyde de değişti ve bir karamsarlık oluştu. Dünya Bankası’da en son gelişmeler ışığında IMF’nin ardından Türkiye’nin 2015 yılına ait büyüme tahminini revize etti ve bu oranı %3 seviyesine çekti.

Her gün uluslar arası basında bile Türkiye’de yaşanan gelişmeler değerlendiriliyor. Geçtiğimiz hafta bu değerlendirmelerden birkaç tanesi kamuoyu ile paylaşıldı. Fakat bizim ülkemizde gündem çok yoğun olduğu için bu değerlendirmelerde arada kaynadı gitti. Peki bu değerlendirmelerin önemi ne? Bu değerlendirmeler dünya çapında ünlü Türkiyeli iki değerli bilim insanı ve işinde son derecede başarılı bir uygulamacı tarafından yapıldığı için büyük önem taşıyor. Daron Acemoğlu ve Murat Üçer’in Financial Timesgazetesinde yayımlanan görüşlerinden bahsediyorum. Bir de son yıllarda görüşleriyle iktisat bilim dünyasında saygın bir yere sahip olan professör Dani Rodrik’e ait olan bir görüş var.

Bu iki yazar Türkiye ekonomisini 2002-2007 dönemi arasında elde edilen büyüme ve uygulanan reformlar açısından başarılı olarak değerlendiriyor. İki ekonomi yazarı da bu dönemdeki uygulamaların kurumsal gelişmeye yaptığı katkıları vurguluyor. Bu döneme ait başka bir değerlendirme de pofesör Rodrik’ten geldi. O da bu dönemde Türkiye’nin başarılı bir büyüme içerisine girdiğini dile getirdi. Rodrik’e göre bu dönemde Türkiye iyi bir likidite bolluğuna girdi ve bunu da iyi değerlendirdi.