Kişisel olarak birikim yapmak için, aydan aya bir kenara para atmayı başaranlar var. Haberlerde bile ara sıra görüyoruz, madeni para biriktirerek aylar sonra yüklüce birikime sahip olanlar var. Benim gibiler ise bir kenara üç beş kuruş koyunca bir türlü aklından çıkaramaz, birikim yapmayı bir türlü beceremez.

Bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlar, aslında fark etmeden hayat sigortası ödemesi yapar gibi bir birikim yapıyor. Hayat sigortası konusunda ise ülkemizde geçmişte çok olumsuz olaylar yaşanmıştı. BES’te bu nasıl olur bilmiyoruz. Şimdilik sistem düzgün gözüküyor.

Bireysel emeklilik sistemine dâhil olanların aklında bazı sorular var. Sistem emekli ediyor mu? Sistem, tatmin edici bir getiri sağlayacak mı?

Bireysel emeklilik sistemi, katılımcılarından her ay düzenli bir şekilde katkı payı alıyor. Bu katkı payının belirli bir oranını geçmemek şartıyla fonlar için işletim gideri kesintisi yapılıyor. Bireysel emeklilik için kişilerin, gelirlerinden % 5 -%10 Aralığında bir miktarı ayırmaları gereklidir. Ve bunun 5-10 yol değil 15-20 yıllık uzun bir süreç boyunca yapılması lazım. Diğer türlü, emeklilikten bahsetmek zor olacaktır.

Bugün asgari ücretle çalışan kişilerin aylık olarak 40-50 lira arasında bir pay ayırması durumunda emekli olduğunda şu an aldıkları asgari ücretten daha düşük bir maaş alacaklardır.

Bireysel emeklilik sistemi ile çeşitli fonlarda kullanılan yatırımların getirisi 2019 yılında oldukça yüksek oldu. Yurt dışı hisselere yatırım yapılan karma fonlar %20 üzerinde getiri sağlarken kıymetli madenlere ayrılan fonlardan % 12 getiri sağlandı. Bu demek oluyor ki beş yatırımlarını yurtdışı fonlara kullananların 100 liralık yatırımı 120 lira olurken, kıymetli madenleri tercih edenlerin 100 lirası 112 liraya yükselmiş oldu.

Önümüzdeki dönemde de döviz türünden yatırım araçları ile kıymetli maden araçlarının getirisinin yüksek olması bekleniyor. Bu durum değişecek gibi gözükmüyor şimdilik.

Bireysel emeklilik sistemine katılanlardan biriyseniz, fon kullanımlarınızı toplamda 6 kez değiştirme imkânınız var. Siz siz olun piyasaları iyi takip edin ve gidişata göre fon tercihlerinizi değiştirin. Aksi halde yatırımlarınızdan çok fazla getiri beklentiniz olmasın.