Bireysel emeklilik sistemi ikinci emeklilik sistemidir. Ülkemizde dönüp baktığımız zaman bir çok insanın emeklilikle ilgili SSK, emekli sandığı, bağ-kur gibi çeşitli güvenceleri var. Ama bunu gelişen nüfusa, ülke nüfusuna ve şuanki emekli maaşlarına dönüp baktığımızda 10-15 hatta 20-25 yıl sonra aldığımız emekli maaşlarının çok düşebileceği hesaplanıyor.

Bireysel Emeklilik Hakkında Merak Ettikleriniz

Bireysel emeklilik sistemi ikinci emeklilik sistemidir. Ülkemizde dönüp baktığımız zaman bir çok insanın emeklilikle ilgili SSK, emekli sandığı, bağ-kur gibi çeşitli güvenceleri var. Ama bunu gelişen nüfusa, ülke nüfusuna ve şuanki emekli maaşlarına dönüp baktığımızda 10-15 hatta 20-25 yıl sonra aldığımız emekli maaşlarının çok düşebileceği hesaplanıyor. Bireysel emeklilik sistemi yurt dışında özellikle de Avrupa ve Amerika’da çok yaygın olarak kullanılan bir sistem. Bu nedenle ülkemize de geldi. Tabii ki en son ülkemize geldiği için bütün hataları ve eksiklikleri ortadan kaldırılmış bir şekilde geldi. Bireysel emeklilik sistemi belli bir süre ödedikten sonra ikinci emeklilik hakkını kazanabileceğiniz güzel bir sistemdir.

Bireysel emeklilik şirketine girmek için şu anda bireysel emeklilik şirketleri, 10 ayrı şirket var. Bu bireysel emeklilik şirketleri ve bireysel emeklilik şirketlerinde çalışan bireysel emeklilik yatırım uzmanları vardır. Bu yatırım uzmanlarına başvurarak bireysel emeklilik şirketlerine giriş yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken konu sadece bireysel emeklilik tanıtımı yapıp başvuru kabu edecek yetkisi olan kişiler, bireysel emeklilik yatırım uzmanlarıdır.

Bireysel emeklilik sistemi iki şekilde değişik bir sistem. En az 10 yıl prim ödemeniz gerek ve 56 yaşını beklemeniz gerek. Yani Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmak için 56 yaş sınırı var. Yani diyelim 20 yaşında bir kişi 10 yıl prim ödedi ve 30 yaşına geldi. Daha sonra prim ödemeyi kesebilir ancak emekli olmak için 56 yaşını beklemek zorundadır. Mesela 50 yaşındaki biri bireysel emeklilik sistemine girerse 10 yıl yani 60 yaşına kadar prim öder. Daha sonra da hemen emekli olabilecektir. 56 yaşını geçtikten sonra 10 yıl prim ödemiş olanlar hemen emekli olabilirler.