İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, okul güvenliğini güçlendirmek amacıyla 81 ilde toplam 30 bin bahçe görevlisi istihdam edileceğini açıkladı. Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da yaşanan okul saldırılarının ardından gündeme gelen alımlarda başvurular İŞKUR üzerinden alınacak. Görevliler, 14 Eylül 2026’da başlayacak yeni eğitim öğretim yılına yetiştirilecek. İŞKUR ilanları ve okul güvenliğine yönelik bu dev kamu personel alımı için başvuru şartları ve takvim, resmi ilanların yayımlanmasıyla kesinleşecek.
İçindekiler
- 30 Bin Bahçe Görevlisi Alımında Bilinenler
- Bakan Çiftçi’nin açıklaması
- Bahçe görevlileri hangi işi yapacak?
- Seçim süreci İçişleri ve MEB ortaklığında işleyecek
- Başvurular İŞKUR üzerinden alınacak
- Başvuru şartları ve maaş henüz açıklanmadı
- Alım ne zaman yapılacak?
- 🧮 Maaşınızı Hemen Hesaplayın
- 📲 Artık haberler size gelsin
Bizde İşin Olsa ekibi olarak bu haberimizde alımın açıklanan detaylarını, seçim sürecinin nasıl işleyeceğini ve henüz belli olmayan başlıkları bir arada paylaşıyoruz.
30 Bin Bahçe Görevlisi Alımında Bilinenler

Bakan Çiftçi’nin açıklaması
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, NTV Ankara Temsilcisi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtladığı canlı yayında, okul güvenliğine yönelik yeni adımı duyurdu. Bakan, alımın gerekçesini ve işleyişini şu sözlerle anlattı:
“Mesela biz polislerde 12-36 çalışma sistemine geçmek istiyoruz. Şimdi okullara 25 bin personel verirsek bizim bu sisteme geçme şansımız yok. Onun için konuyu Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza arz ettim. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla da görüştük. 30 bin bahçe görevlisi diyoruz biz onlara. Bahçe görevlisi olarak istihdam edeceğiz. Valiliklerimiz bize taleplerini bildirdiler, ne kadar ihtiyaç duydukları noktasında. Alımlar İŞKUR üzerinden yapılacak. Hangi ile ne kadar kontenjan düştüğünü belirledik, 81 ile dağıtacağız.”
Bakan Çiftçi, riskli okullarda emniyet güçlerinin görevine devam edeceğini, bahçe görevlilerinin ise mevcut önlemlere ek bir katman olarak sahada yer alacağını belirtti.
Bahçe görevlileri hangi işi yapacak?
Bahçe görevlisi unvanıyla istihdam edilecek personel, okulların giriş ve çıkış noktalarında görev yapacak. Öğrenci, veli ve ziyaretçi hareketliliğini yakından takip edecek olan görevliler, şüpheli bir durum ya da olağan dışı bir hareketlilik tespit ettiklerinde okul yönetimine ve kolluk kuvvetlerine hızlı şekilde bilgi verecek.
Alım, daha önce kamuoyuna duyurulan 7 Basamaklı Okul Güvenliği Modeli kapsamında planlandı. Görevlilerin, bu modelin fiziki güvenlik ve erken uyarı ayağını güçlendirmesi hedefleniyor. Görevlendirmede okulun öğrenci sayısı, bulunduğu bölge, güvenlik ihtiyacı ve fiziki şartları dikkate alınacak.
Seçim süreci İçişleri ve MEB ortaklığında işleyecek
Adayların işe alım sürecinde iki kurum devrede olacak. Öğrencilerle doğrudan temas halinde bulunacak adaylar hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak. Bu aşamayı geçen adaylar, Milli Eğitim Bakanlığının yürüteceği mülakatın ardından göreve başlayacak.
Sürecin, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütüleceği bildirildi.
Başvurular İŞKUR üzerinden alınacak
Başvurular İŞKUR sistemi üzerinden kabul edilecek. Kontenjanların illere dağıtımı valilikler koordinasyonunda tamamlandı. İŞKUR tarafından resmi ilanlar yayımlandıktan sonra, belirlenen şartları taşıyan adaylar başvurularını İŞKUR üzerinden gerçekleştirebilecek.
Başvuru yapmak isteyen adayların, İŞKUR’da güncel bir bireysel üyeliğinin bulunması ve özgeçmiş bilgilerinin eksiksiz olması sürecin ilk adımını oluşturuyor.
Başvuru şartları ve maaş henüz açıklanmadı
Adayların en çok merak ettiği başvuru şartları ile ücret bilgisi bu aşamada resmi olarak duyurulmadı. Yaş sınırı, aranacak eğitim düzeyi, KPSS puanı gerekip gerekmeyeceği ve görevlilere ödenecek ücret, İŞKUR’un yayımlayacağı resmi ilanlarla belli olacak. Bu başlıklarda henüz kesinleşmiş bir bilgi bulunmuyor.
İl bazındaki kontenjan dağılımı belirlenmiş olsa da, hangi ilde kaç görevli alınacağına dair liste henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Resmi ilan yayımlandığında bu haberimiz güncellenecektir.
Alım ne zaman yapılacak?
Bakan Çiftçi, 30 bin görevlinin yeni eğitim öğretim yılına yetiştirileceğini ve okulların açılmasıyla birlikte göreve başlayacaklarını belirtti. Yeni dönemin 14 Eylül 2026’da başlayacağı dikkate alındığında, başvuru sürecinin okul açılışından önce tamamlanması bekleniyor. Kesin başvuru takvimi ise İŞKUR ilanlarıyla açıklanacak.
🧮 Maaşınızı Hemen Hesaplayın
2026 yılı güncel katsayılarına göre memur, emekli, asker ve sözleşmeli personel maaşınızı tek sayfadan kolayca hesaplayın.
2026 Maaş Hesaplama Robotu →📲 Artık haberler size gelsin
📌 Yeni memur ve personel alımlarından anında haberdar olmak için İşin Olsa mobil uygulamasını indir ve Instagram hesabımızı takip et.

Google Play
App Store
Instagram
