Milyonlarca emeklinin maaşlarına ilişkin yeni bir zam iddiası Ankara kulislerini hareketlendirdi. İddiaya göre seçim sürecine yaklaşılırken SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerini kapsayabilecek yüksek oranlı bir maaş düzenlemesi değerlendiriliyor. Ancak kamuoyunda “tek seferlik zam” olarak gündeme gelen düzenleme için henüz resmi karar, zam oranı veya ödeme tarihi açıklanmış değil.
İçindekiler
- Tüm Emeklileri Kapsayacak Zam İddiası
- “Tek Seferlik Zam” Ne Anlama Geliyor?
- Zam Oranı Belli Oldu mu?
- Şu Anda Emeklinin Kesinleşmiş Maaşı Ne?
- En Düşük Emekli Aylığı Alanlar İçin Kök Maaş Ayrıntısı
- Seyyanen Zam İle Aynı Düzenleme Değil
- Ocak 2027 Zammı Zaten Ayrı Hesaplanacak
- Seçimden 5-6 Ay Önce İddiası Nereden Geliyor?
- Ek Zam İçin Ne Olması Gerekiyor?
- 📲 Artık haberler size gelsin
Emekli maaşları 2026 yılının ikinci yarısında yeniden ekonomi gündeminin en fazla takip edilen konularından biri haline geldi.
Temmuz ayında yapılan artışın ardından bu kez emeklilere standart zam dönemlerinin dışında ilave bir artış yapılabileceği iddiası gündemde.
Ankara kulislerine dayandırılan bilgilere göre iktidarın seçimlerden yaklaşık 5-6 ay önce emeklilerin gelirlerini artıracak kapsamlı bir düzenlemeyi değerlendirdiği öne sürülüyor.
Ancak haberin en önemli ayrıntısı şu:
Şu anda emeklilere yeni bir ek zam yapılacağına ilişkin kesinleşmiş resmi karar bulunmuyor.
Tüm Emeklileri Kapsayacak Zam İddiası
Gündeme gelen iddiaya göre üzerinde değerlendirildiği ileri sürülen düzenlemenin yalnızca en düşük emekli aylığını alanları değil, daha geniş bir emekli kitlesini kapsaması öngörülüyor.
Bu yönüyle olası düzenleme, daha önce yapılan taban aylık artışlarından farklı olabilir.
Kulislerde düzenlemenin;
SSK emeklileri,
Bağ-Kur emeklileri
ve memur emeklileri
dahil olmak üzere geniş kapsamlı hazırlanabileceği ileri sürülüyor.
Ancak hangi emekli grubunun kapsama alınacağı konusunda resmi bir açıklama yapılmadı.
“Tek Seferlik Zam” Ne Anlama Geliyor?
Haberlerde kullanılan “tek seferlik zam” ifadesi de kafa karışıklığına yol açabilir.
Bir emeklinin banka hesabına yalnızca bir defa yatırılan ödeme ile emekli aylığına kalıcı olarak yapılan artış aynı şey değil.
Tek seferlik ödeme yapılması halinde emeklinin hesabına belirlenen tutar bir defaya mahsus yatırılır ancak kök aylığı değişmez.
Kalıcı maaş artışı yapılması halinde ise emekli aylığının hesaplanan tutarı yükselir ve sonraki zamlar artırılmış aylık üzerinden etkilenebilir.
Şu an gündeme gelen iddiada hangi yöntemin uygulanacağı kesinleşmiş değil.
Dolayısıyla “emekliye bir defalık para yatırılacak” veya “maaşlara kalıcı seyyanen zam yapılacak” demek için henüz erken.
Zam Oranı Belli Oldu mu?
Hayır.
Kulis iddiasında “yüksek oranlı” bir artıştan söz edilmesine rağmen herhangi bir yüzde açıklanmış değil.
Örneğin;
yüzde 10,
yüzde 20,
5 bin TL,
10 bin TL
veya başka bir rakamın emeklilere verileceğine ilişkin doğrulanmış resmi açıklama bulunmuyor.
Sosyal medyada bu konuda paylaşılabilecek rakamların bu nedenle resmi zam tutarı olarak değerlendirilmemesi gerekiyor.
Şu Anda Emeklinin Kesinleşmiş Maaşı Ne?
Resmi olarak yürürlükte olan son değişiklik Temmuz 2026 dönemine ait.
2026 yılının ilk altı aylık enflasyonunun belli olmasının ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 17,76 oranında artış yansıtıldı.
Bunun yanında en düşük emekli aylığına ilişkin ayrıca yasal düzenleme yapıldı.
En düşük emekli aylığı Temmuz 2026 ödeme döneminden itibaren 23.552 TL’ye yükseltildi.
Dolayısıyla bugün için kesinleşmiş rakam 23.552 TL.
Yeni bir taban aylık veya ek zam tutarı henüz açıklanmış değil.
En Düşük Emekli Aylığı Alanlar İçin Kök Maaş Ayrıntısı
Olası yeni bir zam tartışmasında en önemli konulardan biri yine kök aylık olabilir.
Çünkü en düşük emekli aylığı ile emeklinin kök aylığı aynı şey değil.
Örneğin kök aylığı yasal olarak belirlenen en düşük ödeme seviyesinin altında bulunan emeklinin aylığı Hazine desteğiyle 23.552 TL’ye tamamlanıyor.
Bu nedenle yalnızca kök aylıklara yapılabilecek yüzdelik bir artış, her emeklinin banka hesabına aynı oranda yansımayabilir.
Olası düzenlemenin milyonlarca emekli açısından gerçekten fark yaratabilmesi için artışın hangi tutara uygulanacağı kritik önem taşıyacak.
Seyyanen Zam İle Aynı Düzenleme Değil
Bir başka kafa karışıklığı ise seyyanen zam tartışmasıyla ilgili.
2023 yılında görevdeki memurlara verilen seyyanen artışın emekli memurlara yansıtılmasına ilişkin hukuki süreç uzun süredir devam ediyor.
Anayasa Mahkemesi’ne taşınan konuyla ilgili 2026 yılında da gelişmeler yaşandı.
Ancak Anayasa Mahkemesi’ndeki bu süreç ile Ankara kulislerinde konuşulduğu ileri sürülen tüm emeklilere yönelik yeni maaş düzenlemesi aynı konu değil.
Ayrıca AYM’de başvuruların birleştirilmiş olması, emeklilere seyyanen zam verilmesi yönünde karar çıktığı anlamına gelmiyor.
Dolayısıyla iki gelişmenin birbirinden ayrılması gerekiyor.
Ocak 2027 Zammı Zaten Ayrı Hesaplanacak
Emeklilerin önündeki bir başka önemli tarih Ocak 2027.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak dönemindeki normal maaş artışı, 2026 yılının ikinci yarısında gerçekleşecek enflasyona göre belirlenecek.
Memur ve memur emeklilerinde ise toplu sözleşme hükümleri ile oluşabilecek enflasyon farkı dikkate alınacak.
Dolayısıyla gündeme gelen olası ek zam, gerçekleşmesi halinde normal Ocak zammından ayrı bir siyasi/yasal düzenleme niteliğinde olacak.
Bu ayrım özellikle önemli.
Çünkü Ocak ayında yapılacak olağan maaş artışının gündeme gelmesi için ayrıca “ek zam kararı” alınmasına gerek bulunmuyor; mevcut sistem kapsamında ilgili ekonomik veriler üzerinden hesaplama yapılacak.
Seçimden 5-6 Ay Önce İddiası Nereden Geliyor?
Kulis haberindeki en dikkat çekici ifadelerden biri düzenlemenin seçimlerden yaklaşık 5-6 ay önce uygulanabileceği iddiası.
Ancak burada da kesin bir ödeme tarihi bulunmuyor.
Mevcut durumda;
“şu ay ödenecek”,
“başvurular başlayacak”,
“şu tarihte hesaplara yatacak”
şeklinde resmi bir takvim açıklanmış değil.
Bu nedenle vatandaşların özellikle sosyal medyada “başvuru ekranı açıldı” veya “ödeme tarihi belli oldu” şeklindeki içeriklere karşı dikkatli olması gerekiyor.
Ek Zam İçin Ne Olması Gerekiyor?
Emekli maaşlarında normal zam sisteminin dışında yapılacak geniş kapsamlı bir iyileştirme için düzenlemenin niteliğine göre yasal adım gerekebilir.
Bunun yakın örneği en düşük emekli aylığında görüldü.
Temmuz ayında en düşük aylığın artırılması için kanuni düzenleme yapıldı ve ardından SGK yeni tutar üzerinden ödemeleri gerçekleştirdi.
Dolayısıyla kulis bilgisinin somut bir düzenlemeye dönüşüp dönüşmediğini anlamak için özellikle;
Cumhurbaşkanlığı,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
Hazine ve Maliye Bakanlığı,
TBMM
ve SGK
tarafından yapılacak açıklamalar önem taşıyacaK
📲 Artık haberler size gelsin
📲 Güncel ilanlar ve haberlerden haberdar olmak için İşin Olsa mobil uygulamasını indir.

Google Play
App Store
Instagram
