2012 yılında sağlık kontrolünde dikkat edileceklerle ilgili bir güncelleme yapıldı. Eskiden yani 2012 öncesinde ameliyat olan adayların ameliyat olduğu 5 metreden anlaşılabiliyorsa bu adayların mülakat sürecine devam edemeyeceği ifade edilirdi. 

Sağlık yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonrasında adayların biraz daha esnek şartlarla polis olmasının yolu açılmış oldu, ancak hemen rahatlamamak gerekiyor. Adaylar yine daha önceki gibi 5 metre uzaktan sağlık uzmanları tarafından kontrol ediliyor ve ameliyat olduklarının belli olup olmadığı, eşgallerinin tasvir edilip edilemeyeceği gibi hususlarda kontroller sağlanıyor.

Özellikle yüz, kol ve ellerde yani vücudun görünen bölgelerindeki ameliyat izleri polis olmaya engel olabiliyor. Fakat vücudun görünmeyen yerlerindeki ameliyat izlerinin daha esnek değerlendirildiğini de bilmek gerekiyor.

Sağlık yönetmeliğine göre:

  • Yüzde ve eşgal bölgesi olarak belirlenmiş olan eller ve kollarda kalıcı uygulamalar ve dövmeler, eşgal belirleyici lezyonlardır.
  • Yazlık polis üniforması giyildiği zaman vücudun açık kalan bölgelerindeki her türlü dövme ve benzeri kalıcı uygulamalar polisliğe ve öğrenciliğe engel teşkil etmektedir.

Burun eti aldırma, küçültme ya da düzeltme gibi ameliyatlar yapıldıysa fakat işlevle ilgili bir problem yoksa bu ameliyatlar polis olmaya engel değildir. Faça tarzı aletlerle kendine zarar verenler ve kollarında yara izleri olanlar polis olamaz. Dudak büyütme, küçültme, botoks, kaşlarla oynama tarzı estetik operasyonların eşyal yapısında bir aşırılık, gariplik ve iz yoksa polis olmaya engel değildir.