Türkiye’de birçok kişinin merak ve tercih ettiği mesleklerden biri de polisliktir. Polislik mesleği bünyesinde görev yapan bir birim olarak Yunus Polisler ise motosikletli kuvvet koludur. Birçok aday nasıl yunus polis olunur, yunus polis olmak için ne yapmak gerekir, bu birimde görevli polisler ne kadar maaş almaktadır gibi konuları merak etmektedir. İşte merak edilen bu konulara ilişkin detaylar ve bilgiler.

Yunus Polis Kimdir? Nasıl Yunus Polis Olunur?

İlk kez 1993 yılında İstanbul’da kurulan tim ile göreve başlayan Yunus Polisler, motosikletli polis birlikleri olmakla birlikte asayişi sağlamakla görevlidirler. Görevlerini motosikletli olarak yerine getirmektedirler. Yunus polisi olarak görev yapmak isteyen adayların sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır. Fakat Yunus Polis olmak için adayların öncelikle polis olması gerekmektedir. Burada hem Yunus Polis olma hem de normal polislik şartlarının sağlanması gerekir.Yunus Polis olmak için ise özel olarak:

  • Yunus Polis olarak görev yapmaya istekli olmak,
  • Amirler hariç 28 yaşını aşmamış olmak,
  • Kadınlar için en az 170 cm, erkekler için ise en az 175 cm boya sahip olmak,
  • Sağlık açısından herhangi bir sorunu olmamak,
  • Atik ve sportif bir yapıda olmak şartları yer almaktadır.

2 Aylık Eğitim Şartı

Yunus polisler, 2 aylık bir özel eğitimden geçerler. Bu eğitimlerde disiplin eğitimi, el koyma ve arama ile çevre güvenliğini sağlama eğitimi, uyuşturucu maddeler ile mücadele eğitimi, silah ve patlayıcılar ile mücadele eğitimi ile motosikletin denge ve sürüş eğitimleri bunlarda bazılarıdır.

2021 Yunus Polis Maaşları Ne Kadar?

Yunus polis olarak görev alan polislerin maaşları ise 2020 itibari ile en az 4 bin 200 TL ile 4 bin 500 TL arasında değişmekteydi. Bu noktada yeni yılda memur maaşlarına en az yüzde 8,45 zam uygulanması yapıldı. Bu oran dikkate alındığında 2021 için uygulanacak olan zam ile birliktenormal maaşların tutarın en az 4 bin 850 TL’ye kadar çıktı. Bunun yanı sıra aile yardımı, derece ve hizmet yılına bağlı olarak maaşlar 6 bin 550 TL’ye kadar çıkmaktadır. Oranlarla anlatacak olursak ise;

  • En Düşük Yunus Polisi Maaşı: 4800 TL
  • En Yüksek Yunus Polisi Maaşı: 6600 TL
  • Ortalama Yunus Polisi Maaşı: 5500 TL