Milli Savunma Bakanlığı yeni askerlik sistemi ile artık celp dönemlerinde yedek astsubay alımı da gerçekleştirmektedir. Şu an için Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığına atama yapılmaktadır. Peki güncel yedek astsubay maaşları ne kadar? Yedek astsubaylar ne kadar maaş alıyor ve aldıkları maaşın süresi nedir? Eğitimde yedek astubay maaş alıyor mu?

Yedek Astsubay Maaşı Ne Kadar?

Milli Savunma Bakanlığı yedek astsubay maaşı 5.000 TL olarak belirlenmiş olup bu tutar hudut ve terör bölgelerinde 1.000 TL daha fazla verilebilmektedir.

Eğitimde Maaş Veriliyor Mu?

Yedek astsubaylar işe başlamadan önce 2 ay Milli Savunma Bakanlığınca eğitime alınır. Bu sürede yedek astsubaylara maaş değil sadece harçlık verilir. Eğitim sonunda yedek astsubay rütbesi alan personeller maaş almaya başlamaktadır. 12 aylık askerlik döneminde yedek astsubaylar 10 ay maaş 2 ay harçlık almaktadır.

Askerde Kalmak Var Mı?

Vatandaşların en çok yanlış bildiği konu askerde kalma mevzusudur. Yedek astsubay olarak 12 aylık görevini tamamlayan kişiler görev süresinin bitiminde tüm kıyafet ve evraklarını teslim olduktan sonra sivil hayata dönmektedir ve askerde kalmak gibi bir sistem yoktur. Sivile gelen adaylar burada astsubay ilanlarını takip ederek (askerdeyken de adaylar astsubay ilanlarına başvurabilir) müracaatlarını yapabilir ve kadrolu astsubay olarak atamasını yapabilir. Ancak adayların diğer adaylar gibi KPSS, fiziki yeterlilik testi ve mülakat sınavlarına girmesi gerekmektedir.