2017 yılından beri ülkemizde aktif olarak çok sayıda uzlaştırmacı bulunuyor. İlgili kadro oluşturulduktan sonra yoğun rağbet yaşanmaya başlandı ve geçtiğimiz günlerde bir ilan daha çıkarak 5 bin uzlaştırmacı alımı yapılacağı belirtildi. Peki uzlaştırmacılar aylık ne kadar maaş alıyor, uzlaştırmacılar devlet memuru gibi mi oluyor? Henüz kadronun çıkışı 3,5 yıllık bir geçmişe sahip olduğu için detaylar adaylar tarafından bilinmemektedir. Sizler için aklınızdaki soruların yanıtlarını veriyoruz.

Uzlaştırmacı Maaşları Ne Kadar?

Uzlaştırmacılar net olarak maaş almazlar. Mevcut başvuru başı ücret alırlar. Davalara, konulara göre ücret tarifeleri değişmekte olup bu ücret tarifeleri Adalet Bakanlığı tarafından da duyurulmaktadır. Uzlaşmak isteyen taraf ya da taraflar uzlaştırmacı ile konuyu görüşmekte ve sonuçlanmasını beklenmektedir. Sonucun olumlu olmasına ya da olumsuz olmasına göre tarife ücretleri değişmektedir. Dava başı 150 TL'lik ücret kazanılırken 500 TL'de ücret kazanılmaktadır.

Uzlaştırmacı Sayısı Artırılıyor

Tıp kı önceki senelerde noter sayısının artırılmaya başlandığı gibi şimdi de uzlaştırmacı pozisyonunun sayısı artırılıyor. Bu şekilde hukuk fakültesi mezunlarına yeni bir istihdam alanı yaratıldığı gibi Adalet Saraylarında her geçen gün olan davaların da sayıları azaltılmaya çalışılıyor. Ülkemizde mahkeme davaları sayıları arttığı için hakim, savcı sayısın da eksiklik olduğu gibi davalara verilen süreçte bir hayli uzamaktadır. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için uzlaşmacı personellerin görevleri ve ilgili konuları olumlu sonuçlandırması oldukça önemlidir.