Generaller , Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki kademeler içinde en yüksek 3. rütbeli kişilerdendir. Tümgeneraller , Tuğgeneral ve korgenerallerin arasında ki rütbede yer alan subaylardır. Ülkemizin korunulması için görevlerini icra eden generaller hava da kara da ve deniz de göreve dahil olabilmektedirler. Tümgenerallerin Deniz kuvvetlerindeki isimlerinin karşılığı Tümamiraldir. Havada da isimleri değişmemektedir ve hava kuvvetlerinde isimleri Tümgeneral dir.

Türk silahlı kuvvetlerinde bu makamdan görev süreleri yaklaşık 4 yıldır ve görevlerini orduda tümen komutanı olarak sürdürmektedirler. Rütbelerin NATO kodları vardır ve tümgeneral in NATO KODU OF-7 olarak karşımıza çıkmaktadır. Rütbe olarak karşımıza 2 yıldızlı kılıçlı çelenk şeklinde çıkmaktadırlar. Hem kara kuvvetlerimizde hem de deniz kuvvetlerimizde var güçleriyle çalışan bu üst rütbeli askerler hem zorlu şartlarda mesleklerini yerine getirmektedirler hem de oldukça zorlu psikolojik şartlarda hayatlarını sürdürmektedirler. Her geçen gün ülkemizde artan terör olaylarıyla birlikte, gazetelerde ya da haberlerde gördüğümüz şehit haberleriyle beraber asker yakınları hep diken üzerindeyken, askerlerimizde aileleri ve sevdiklerine tekrar kavuşabilmek ve ülkemizin bölünmez bütünlüğünü koruyabilmek adına var güçleriyle çalışmaktadırlar. Üst rütbeli askerlerimizin, askeri bölgelerd ve görevlerinde ise daha ayrı görevleri bulunmaktadır. Her şeyden önce devletin bölünmez bütünlüğünü korumakla yükümlü olan askerlerimiz bunun yanı sıra onlara bağlı birliklerde bulunan askerleri korumak ve onlara en iyi eğitimi vermekle sorumludurlar
Tümgeneral maaşları 2016 yılı çerçevesinde yaklaşık ücretleri 8000 tl civarındadır. Bu ücretler ise artış gösterebilmektedir. Çünkü yeni göreve başlamış ya da terfi etmiş tümgeneralin aldığı ücret ile yıllarını bu rütbeye adamış olan kişilerin aldıkları ücretler bir değildir. Alınan ücretler bu nedenden dolayı çalışma süreleri ile doğru orantılı olarak artmaktadır.