Dün açıklanan memura zam hükümet teklifinin ardından gündemde yer alan bir konu olarak ise memur zamlarının enflasyon oranını aşma durumuna göre yani enflasyona entegreli olarak arttırılması olarak yer aldı. Buna göre sendika temsilcileri enflasyona göre entegreli verilen zamların maaşlara reel bir katkı yapmadığını belirtirken son üç yılda bu zamların yanı sıra memur maaşlarının da enflasyon karşısında değer kaybettiği görülüyor. Buna göre memur maaşlarındaki bu değer kaybı ise şu şekilde açıklandı.

KamuSen Başkanı Dikkat Çekti

Kamu-Sen’in de dahil olduğu bir araştırmada Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci tarafından yapılan açıklamada başta gıda fiyatları olmak üzere vatandaşların vazgeçemeyeceği harcamalarda enflasyonun oldukça üzerinde bir artışın olduğunun altı çizildi. Ayrıca memur maaşlarının hangi açıdan ele alınırsa alınsın geride kalan son 10 yılda memurların net bir zarar içerisinde olduğu da ortaya çıkmaktadır. Özellikle gerek dolar bazında gerekse çeyrek altın bazında memurların alım güçlerinin yaklaşık üçte birini son 10 yılda kaybetmiş olduğu görülmektedir şeklinde bir ifadeye yer verdi.

Memur Zamları Gözden Geçirilmeli

Özellikle memur zamlarının enflasyona entegreli olarak arttırılmaması, 2019 ve 2020 yılları içerisinde yapılması planlanan ekonomik gelişmelerin de memur ve memur emeklisinin durumlarının göz önünde bulundurularak hayata geçirilmesi istenmektedir. Kahveci tarafından talep edilen bir başka unsur ise 2020’de memur maaşlarına yapılacak olan zammın bu faktörler ele alınarak yapılması şeklindedir.