Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kanser ya da ağır hastalığı olan vatandaşlar için aylık maaş imkânı sağlanıyor. Bu aylık maaş ‘’ Malul Aylığı’’ olarak nitelendirilmektedir. Tedavisi zor olan hastalar için SGK tarafından hayata geçirilen bu çalışma sayesinde kanser ya da ağır hasta olan kişiler az da olsa rahatlıyor. Bu aylıklar 12 ay ile 24 ay arasında gerçekleşiyor. 1800 iş günü prim ödeyen ve en az 10 yıl boyunca sigortalı olan vatandaşlar SGK’ nın sunmuş olduğu Malul aylığından faydalanabilecek.

MALUL AYLIĞI ŞARTLARI NEDİR?

Kanser ya da ağır hasta olan kişilerin malul aylığı alabilmesi için öncelikle SGK’ ya başvuru yapması gerekmektedir. Talep edilen tarihten 1 yıl önce kişiye tanı konulması şart koşulmuştur. 18 ay boyunca malul aylığını alabilmek için sağlık kurulu tarafından raporunuzun onaylanması gerekmektedir. Ayrıca raporu onaylanan kişiler başvuruda gecikir ise aylık ödemesi de kesintiye uğrayabilir. Kanser veya ağır bir hastalığa yakalanan kişinin 1800 gün primini ödemiş olması ve en az 10 yıl sigortalı olması gerekmektedir. Bir diğer husus da geçici malul aylığın kalıcı olabilmesi için hasta olan kişinin çalışma gücünün %60 oranında kayıp etmesi gerekmesidir.

Tasarlanan kanunlara göre kanser veya ağır hastaların başkası tarafından bakıma muhtaç olması durumunda 10 yıllık sigorta süresine bakılmıyor. Fakat 1800 gün prim ödemiş olması isteniyor.