Çalışmak üzere göreve başladığı yer kamu sektörü veya özel sektör olabilir. Fakat görevleri hep aynıdır. İnsansız hava aracı teknolojisinde karşılaşılacak her türlü sorunları inceleme, analiz etme ve en uygun çözümleri bulma sorumluluğu vardır. İnsansız hava aracı (İHA) teknolojisi üretim ve test etme aşamalarında olası problemleri bulmak ve çözüm üretmek yine sorumlukları dahlindedir. İnsansız hava aracı (İHA) teknolojisi AR-GE faaliyetlerinde aktif rol almalıdırlar.

İnsansız hava aracı (İHA) Sistemlerini takip etmeli, yeni teknolojileri araştırmalı olası farklı teknolojilerin verilerini toplamalıdırlar. Toplanılan verileri analiz etmeli ve yorumlamalıdırlar. AR-GE çalışmalarında üretim, test ve bakımlarında takım çalışmasına uygun olmalıdırlar. Eğer becerisi veya bireysel çalışma yeteneğinin bulunuyor ise ileri teknolojilerde sürekli geliştirmelidir.. İnsansız hava aracı (İHA) teknolojileri operasyonlarının evrensel olarak , sosyal olarak , çevresel ve hukuksal olarak sonuçlarını bilmeleri gerekiyor.

IHA Teknolojileri ve Operatörlüğü Mesleği İçin İş İmkanları Nasıldır?

İnsansız hava aracı operatörleri için hem kamu da hem de özel sektör de bir çok farklı çeşit olmak üzere iki imkanları sağlamaktadır!!! işte bu imkanları başlıca şu şekilde sıralayabiliriz.

Havacılık, Askeri, Savunma veya da kolluk kuvvetlerinde iş imkanı her zaman bulunuyor.

Arama kurtarma faaliyetleri veya yangın söndürme bu alan da oldukça aktif iş veriyor.

Hava fotoğrafçılığı imkanları son zamanlar da oldukça popüler.

Rüzgar türbinleri bakım yapma kontrolü ,onarım ve Kontrolü

Kargo hizmetleri yeni ve gelişmesi beklenen iş imkanlarından

Petrol ve gaz alanları incelemek için

Haritacılık

Hava durumu kontrol veya hava kirliliği tespit

Hava kurtarma

Kentsel dönüşüm 3 boyutlu şehir modelleri oluşturmada da oldukça verimli kullanılmaktadır.

IHA Teknolojileri ve Operatörleri Ne kadar Maaş Alıyorlar?

İnsansız Hava Aracı Operatörlerinin maaşı yukarı da saydığımız sektörlerden çalıştığı kurumlar arasında farklılık göstermektedir. En yüksek maaş aldığı yerleri sayacak olur isek ;Askeri ve savunma alanında 25.000 – 30.000 TL. Z arasın da oldukça güzel maaşlar alabiliyorlar.

İnsansız Hava Aracı (İHA) üretimi yapan firmalar veya tarım alanındaki büyük faaliyet de olan firmalarda ise bir operatör 35.000 – 40.000 TL. maaş alabiliyor. Diğer bahsettiğimiz firmalarda ise maaşı 10.000 – 15.000 TL. civarında seyir ediyor.