Türkiye’de başta Adalet Bakanlığı olmak üzere Adli Tıp ve benzeri kamu kurumlarında görev yapan emanet memurluğu genel itibari ile bilinmeyen bir meslektir. Bu noktada bu meslek grubunun ne iş yaptığı ne kadar maaş aldığı da ilk olarak merak edilen konular arasında yer almaktadır. İşte meslek grubuna ilişkin olarak merak edilen sorular ve yanıtları ile maaş detaylarına ilişkin bilgiler haberimizin devamında yer almaktadır.

Emanet Memuru Kimdir, Ne İş Yapar?

Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve adliyelerde görev yapan emanet memurları, Mahkemelerde ya da Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda bireylerin el konulan eşyalarını tutanakla teslim alan kişi olarak ifade edilmektedir. Bu noktada emanet memuru olarak görev yapanlar, el konulan eşyaları tutanakla teslim almak, tutanaktaki bilgilere göre eşyaya zarar vermeden mührü sökerek eşyayı incelemek ve ilgili bilgileri tespit etmek ve eşyayı sonra tekrar mühürlemek, emanet makbuzunu ilgili kişilere tazim etmek, suç eşyası defterine kaydetmek, suç eşyasını görevlilere imza karşılığında teslim etmek, emanet olarak para alınması durumunda parası alınan kişiye makbuz vermek ve tarih ile birlikte kasa defterine işlemek gibi birçok görevi yerine getirir.

Emanet Memuru Nasıl Olunur?

Emanet memuru olabilmek için öncelikle Kamu Kurumları Sınavı KPSS’den ilgili puan türünden asgari puana sahip olmak gerekmektedir. Lise mezunu olarak ya da ilgili ön lisans ve lisans bölümlerinden mezun adaylar Bakanlık tarafından belirlenen diğer şartları sağlamaları durumunda mesleğe atanmaktadır.

2020 Emanet Memuru Maaşları

Adalet Bakanlığı’nda lise mezunu olarak yeni göreve başlayan 7/1 derecesindeki bir emanet memurunun aldığı maaş Gösterge Aylığı (7/1) olarak 108.90 TL, Taban Aylığı2,417.70 TL, Yan Ödeme Aylığı56.33 TL, Özel Hizmet Tazminatı719.02 TL, Ek Ödeme 1,320.64 TL olmak durumunda kesintilerden sonra net olarak 3 bin 937 TL olarak hesaplanmaktadır.

Aynı zamanda lise mezunu 4. Derecede bir memurun maaşı ise 2020 yılı itibari ile 4 bin 474 TL olmakla birlikte hizmet yılı artışı ve dereceye bağlı olarak maaşlar değişiklik göstermektedir.