Devletin sosyal güvenlik alanında çalışmaları ve durumu olmayan vatandaşlara sağlamış olduğu destek ve yardım uygulamaları devam ediyor. Buna göre yapılan bir habere göre devlet işsiz vatandaşlara işsizlik maaşı adı altında da ödeme sunmakta olup bu ödeme belirli kriterleri sağlayan vatandaşlar devletin sunmuş olduğu işsizlik maaşından yararlanabilecek.

İşsizlik Maaşı Kriterleri

Bu destekten yararlanmak isteyen vatandaşların son 3 yılda 600 gün prim ödemeleri gerekmekte olup ayrıca daha önce çalışmış oldukları işlerinden kendi istek ve kusuru dışında ayrılmış olmaları da isteniyor. SSK'lı çalışanların yararlandığı bu haktan BAĞ-KUR’lular da Ahilik Sandığı sistemi ile yararlanacak olmakla birlikte düzenleme 1 Ocak 2020'den itibaren uygulamaya konulacak.

Ne Kadar Ödenecek?

İşsizlik ödeneği 600 gün sigortalı çalışanlar için 180 gün, 900 gün sigortalı çalışanlar için 240 gün, 1080 gün sigortalı çalışanlar için ise 300 gün süre ile ödenmektedir. Ayrıca işsizlik sigortası kapsamında ödenecek olan tutar prim ve çalışma süresinde alınan maaşa göre değişmekte olup 1.015,59 TL ile 2.050,19 TL arasından değişmektedir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşından yararlanmak isteyenler e-devlet üzerinden de başvuru yapabilmekte olup işten ayrılmalarını takiben 30 gün içerisinde başvurmak gerekmektedir. Aksi taktirde başvurular geçersiz sayılmaktadır. Maaş alırken ise vatandaşlar nüfus cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTTşubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilmektedir.