2020 yılı genelinde en çok alımın yapıldığı meslek grupları arasında zabıta memurluğu yer alıyor. Bu noktada en alımın yapıldığı, en çok talep gören meslek grubuna ilişkin merak edilenlerin başında bu meslek grubunda görev yapan memurların 2021 yılı itibari ile ne kadar maaş alacakları, nasıl zabıta memuru olabilecekleri gibi konular bulunuyor. İlgili konular kapsamında merak edilenlere ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer alıyor.

Zabıta Memuru Ne İş Yapar?

Genle itibari ile belediyeler ve bazı kamu kurumları bünyesinde zabıta memuru olarak görev yapan personelin görev tanımı oldukça geniş bulunuyor. Zabıta memuru olarak görev yapan personelin ise genel olarak tüketicinin korunmasına yönelik kontrolleri gerçekleştirmek, amirliğe iletilen vatandaş şikayetlerini değerlendirerek çözüm bulmak, özellikle gıda satan iş yerlerini denetlemek, çevre kanuna ilişkin uygulamaları yürütmek, her türlü kaçak gıda, dilencilik ve benzeri faaliyetleri önlemek ve engellemek, ana arter kazı çalışmalarını denetlemek şeklindedir.

Zabıta Memuru Nasıl Olunur?

Zabıta memuru olmak isteyenlerin belirli birtakım aşamalardan geçmesi, birtakım şartları sağlaması gerekmektedir. Bunlar, öncelikle en az lise mezunu olmakla birlikte çoğu zaman ön lisans ya da lisans mezunu olmak, sonrasında ise ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavına girerek ilgili puan türünde genellikle 60 puan be üzerinde bir puan almış olmak şeklindedir.

İlgili genel ve özel şartların sağlanması durumunda belediyeler ve kamu kurumları tarafından çıkılan ilanlara başvuru yaparak, ön eleme ve mülakat aşamalarını da geçerek ilgili mesleğe atanabilmek mümkündür.

2020 Zabıta Memuru Maaşları

Kamu personeli statüsünde olan zabıta memurları da hükümet ve sendikalar arasında imzalanan toplu sözleşmeye göre zam almaktadır. Buna göre enflasyonun yüzde 4’ü geçmesi halinde 2021 yılında maaşlara yüzde 4 + enflasyon farkı kadar zam alacaklardır.

Buna göre lise mezunu olan mesleğe yeni başlayan bir zabıta memuru 7/1 derecesi için 3 bin 993 TL maaş almakta olup bu tutara 2021 yılı itibari ile en az yüzde 4 zam yapılacaktır. Yeni maaş tutarı da bu derece için en az 4 bin 152 TL civarında olacaktır.