Emekli olanlar, emekli olmak isteyenler ve düşünenler için merak edilen konulardan biri arasında emekli olduktan sonra ne kadar maaş alınacağıdır. Bu noktada SGK tarafından vatandaşların emekli olmaları durumunda ne kadar maaş alacaklarına dair online sorgulama hizmeti sunmaktadır. Bunun yanı sıra emeklilik maaşı hesaplama temel alınan hesaplamalar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli maaşı için SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR için 3 farklı hesaplama türü bulunmaktadır. Maaş, SGK türüne göre, aylık bağlama oranı, sigorta başlangıç tarihi, yaş unsurlarına göre değişmektedir.

01.05.2008 tarihinden önce sigortası başlayan bir 4A’lı çalışan için 7200 prim gün sayısını 2035 yılına kadar doldurması gerekmektedir. Bu şartı sağlaması durumunda 60 yaşında emeklilik hakkı kazanılmaktadır.

Örneğin 2000 yılından önce sigorta başlangıcı olan bir 4A’lı çalışan için emekli maaşı, kat sayı, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamın çarpılması sonucunda hesaplanır ve bulunur. Buna göre gösterge rakamı X Aylık bağlama oranı X Katsayı = 4A emekli maaşı şeklinde bir hesaplama ile maaş bulunmaktadır.

2020 yılı için SGK prim ödemelerinin en alt sınırı (taban) 2 bin 943 TL, en üst (tavan) sınırı için ise 22 bin 072 TL olarak belirlenmiştir. Prim ödemesinin çok olması durumunda emekli olduktan sonra yüksek maaş almak da o kadar mümkün olmaktadır.

4A Emekli Maaşı Sorgulama

4A’lı olarak çalışanların emekli olduklarında ne kadar maaş alacağına ilişkin bilgiler ayrıca SGK internet sitesi üzerinden öğrenmek mümkündür. Bunun için https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresinden; T.C. kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus, il, doğum tarihi bilgileri girilerek öğrenilmektedir. Sorgula dedikten sonra çıkan ekrandan SGK tarafından maaş tahmini görülebilir. E-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi öğrenmek de mümkündür.

2021 SSK Emekli Maaşları

2020 yılı için hesaplanan en düşük SSK emekli maaşları 2000 yılı öncesinde sigorta başlangıcı olması durumunda en az 2 bin 111 TL, sigorta başlangıcının 2000 yılından sonra olması durumunda ise en az bin 258 TL olarak hesaplanmıştır. 2021 yılında ise emekli maaşları yıl sonu enflasyon tahminine göre yükselecektir.