Kaptanlık mesleği geçmişten günümüze en sevilen ve en merak edilen mesleklerden biri olarak günümüzde birçok kişinin icra ettiği bir meslek olmayı sürdürmektedir. Özellikle teknolojinin de gelişmesi ile meslek çalışanı olmak geçmişe göre biraz daha kolay olmuştur. Kaptanlar günümüzde hem özel sektör hem de kamu sektöründe istihdam olanaklarına sahiptir. Bu noktada mesleğe ilişkin merak edilenler olarak kaptan nasıl olunur, kaptanlar ne iş yapar ve 2021 yılında kaptan olarak görev yapanlar ne kadar maaş alır gibi konulara ilişkin detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Kaptan Kimdir, Ne İş Yapar?

Kaptanlar, gemiyi ve diğer deniz araçlarını idare eden, ilgili yere ve güzergaha kontrollü bir şekilde taşıtı götürmekle sorumlu olan kişilerdir. Kaptanlar ayrıca:

  • Telsiz ve radar kullanımı ile diğer tüm teknolojik araç gerecin kullanılmasında, kullanımına izin verilmesinden sorumludur.
  • En güvenli rotayı belirlemek,
  • Geminin yolculuğa ilişkin bakımlarının tam olduğunu kontrol etmek,
  • Mürettebat ile birlikte tatbikat düzenlemek,
  • Geminin yakıt durumunu kontrol etmek,
  • Geminin günlük faaliyetlerini kontrol etmek,
  • Rotaya ait günlük girdileri tutmak,
  • Geminin ve gemideki yolcuların diğer tüm ihtiyaçlarını karşılamak gibi birçok görev tanımı bulunmaktadır.

Kaptan Nasıl Olunur?

Kaptan olmak isteyen adayların izlemesi gereken adımlardan ilki üniversitelerin 4 yıllık ilgili bölümlerinden mezun olmaktır. Mezun olan adaylar daha sonra Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği olması durumunda kaptanlık lisansı alırlar, diğer eş değer bölümlerden mezun olanlar ise Gemi Adamları Yeterlilik Sınavında ilgili puanı alarak bu lisansı alır. Özel sektör ya da kamu sektöründe açılan ilanlara başvurarak sektörlerde istihdam edilir.

2021 Kaptan Maaşları

Öze sektörde kaptan olarak görev yapan meslek çalışanları 2021 yılı için aylık ortalama 6 bin 140 TL maaş alabilecektir. Bu noktada mesleğe yeni başlayan bir kaptan ise en az 4 bin 500 TL maaş almakta ve en yüksek ise 14 bin TL’ye kadar bu tutar çıkabilmektedir.

Kamuda kaptan olanların maaşlarına ise Ocak 2021 tarihinde en az yüzde 7 zam yapılacak olup 5/1 derecesinde ve 5 hizmet yılı bulunan lisans mezunu bir kaptana 2020 yılında 5 bin 546 TL maaş ödenirken zam ile birlikte 5 bin 934 TL maaş ödenecektir.