En çok tercih edilen prestijli meslek gruplarından biri de eczacılık olmakla birlikte bu meslek grubunda çalışanlar, eczacı olmak isteyenlerin en merak ettiği konular arasında eczacı nasıl olunur, eczacı maaşları ne gibi konular yer almaktadır. Bu noktada merak edilen bu soruların yanıtlarını haberimizin devamında bulmanız mümkündür.

Eczacı Kimdir, Ne İş Yapar?

Eczacı, ilaçların üretim aşamasından hastalara ulaştırılmasına kadarki tüm aşamalarda söz sahibi olan, doktorlar başta olmak üzere diğer sağlık uzmanları tarafından hastalara yazılan ilanların kullanımları hakkında hastalara bilgi veren kişiler olarak ifade edilebilir.

Eczacıların, reçetelere göre hastalara ilaç temini yapmak, hastaların bu ilaçları nasıl ve ne zaman kullanması gerektiği hakkında teknik bilgi vermek, ilaçların stok ve diğer kontrollerini gerçekleştirmek, diğer tıbbi ürünlerin satışını yapmak gibi görevleri bulunmaktadır.

Eczacı Nasıl Olunur?

Eczacı olmak isteyenler, üniversitelerin Eczacılık fakültelerinde 5 yıllık eğitim almak zorundadır. Eczacılık Fakültelerinden lisans derecesi ile mezun olmaları durumunda ise eczacı unvanını kazanmaktadırlar.

Kamuda Eczacı Maaşları

Kamu sağlık kurumlarında eczacı olarak çalışanların maaşları ise dereceye göre şu şekildedir. 9. derece bir eczacı Taban Aylığı 2,417,70TL, Gösterge Aylığı (9/1) 620 95,77TL, İstihaklar Toplamı 5,917,92TL ve Kesintiler Toplamı-820,63TL olmak üzere net olarak 5 bin 097 TL olarak hesaplanmıştır. 2021 yılı için ise yüzde 3 sözleşme zammına ek olarak en az yüzde 3,02 zam uygulanacaktır.

1/4 derecesinde kamuda eczacı olarak çalışanlar ise 20 hizmet yılı bulunması durumunda 5 bin 525 Tl maaş almaktadır.

Özel Sektörde Eczacı Maaşları

Özel sektörde eczacı olarak görev yapanlar 2020 yılı itibari ile ortalama olarak 4 bin 760 TL maaş almaktadır.