Ülkemizde olduğu gibi son yıllarda tüm dünyada en çok tercih dilen prestijli meslek gruplarından biri de programcılık oldu. Bu noktada devlet yetkilileri de ülkenin yazılımcı açığını gidermek amacı ile proje kapsamında yazılımcı yetiştirilmesi için harekete geçmişken birçok kişinin merak ettiği konular arasında nasıl yazılımcı olunur, iş olanakları nedir ve ne kadar kazanılmaktadır gibi sorular yer almaya başladı. Konuya ilişkin olarak ele alınan detaylar ve bilgiler ise haberin devamında yer almaktadır.

Yazılımcı Nasıl Olunur?

Son zamanların en çok tercih edilen mesleklerinden olan yazılımcılık için birçok kişi nasıl yazılımcı olacağını merak etmektedir. Bunun için farklı yollar ve atılması gereken adımlar bulunmaktadır. Alaylı olarak yazılımcı olmak için meslek liselerinde bilişim ve benzeri bölümler okumak, halk eğitim programlarına ya da diğer mesleki öğrenme projelerine katılarak bu kursları ve projeleri başarı ile bitirmiş olmak gerekmektedir.Aynı zamanda üniversitelerin iki ya da dört yıllık ilgili bölümlerinden mezun olarak da mesleki olarak yazılımcı olabilmek mümkündür.

Yazılımcı İş Olanakları

Yeni mezun olan ya da mesleğe yeni giriş yapmış bir yazılımcı hem özel hem de devlet kurumlarında iş olanağı bulabilmektedir. Özellikle ne kadar kolay iş bulabilmesi yeteneği ile ilgili olmakla birlikte adayların ne kadar deneyim ve programlama bilgisine bağlı olarak değişmektedir.

Yazılımcı Maaşları

Kamuda yazılımcı olarak görev yapanlara 2020 yılı itibari ile ödenen maaşlar derece ve kademeye göre değişmekte olup 1-1 derece ve kademede 6.689,60 TL, 2-1 için 6.579,76 TL, 3-1 için 6.371,31 TL, 5-1 6.022,24 TL, 8-1 için 5.965,55 TL ödeme yapılmaktadır.

Özel sektörde ise yeni mezun bir yazılımcıya 2 bin 800 ile 3 bin 600, 3 yıl tecrübesi olan bir yazılımcıya ise 3 bin 800 TL ile 5 bin 500 TL, 5 yıl tecrübeye sahip olanlara ise 8 bin ile 30 bin arasında, yurt dışı istihdamda ise 87 bin ile 162 bin TL arasında değişebilmektedir.