Günümüzün popüler meslekleri arasında yer almaya başlayan vatmanlık, özellikle birçok kişinin merak ettiği meslek grupları arasında girmiştir. Özellikle ülkemiz başta olmak üzere diğer birçok ülkede de istihdam olanağı olan ve yine genellikle kamu sektörü bünyesinde görev alan vatmanların ne kadar maaş aldıkları ne iş yaptıkları ve vatman olmak için ne yapmak gerektiği gibi konular en merak edilenler arasında yer almaktadır. Konulara ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Vatman Nedir? Ne İş Yapar?

Tramvay, metro sürücüsü ya da hafif raylı makinisti gibi isimleri bulunan vatmanlık mesleği, ilgili hafif raylı araçları süre personele verilen isim olmakla birlikte vatmanlar bu hafif raylı araçların makinisti yani sürücüsüdür. İlgili güzergah boyunca başlangıç ve bitiş boyunca metro, tramvay gibi raylı araçları kontrol eder, duraklarda yolcu alarak ilgili güzergahla boyunca aracın ilerlemesini sağlar. Bu noktada aracı yoldan çıkarmadan sürüş yapmak, aracın bakım ve onarımını sağlamak, duraklara uygun seyri izlemek ve benzeri birçok görev tanımı yer almaktadır.

Vatman olmak için bireylerin ilgili alanda en az lise mezunu olması buna ek olarak ise ilgili raylı sistemler ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Genellikle belediyeler bünyesinde istihdam edilen vatmanlar 23 ay pratik ve denemeye tabi tutulabilmektedir. Mesleğe vatman olarak başlayan bir personel ise daha sonra eğitmen, hareket şefi, işletme şefi ya da trafik kontrolü görevlerine atanabilmektedir.

2020 Vatman Maaşları

Ülkemizde de birçok ilde metro ve tramvay benzeri araçları kullanan binlerce vatman olmakla birlikte vatmanların aldıkları maaş bu mesleği icra etmek isteyen adayların en merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bu durumda vatman olarak görev yapan personele ödenen maaşlar 2020 yılı itibari ile en az 4 bin TL’den başlamakta olup tecrübe ve deneyime göre artış göstermektedir. Ortalama olarak ise 5 bin 170 TL maaş aldıkları ifade edilen vatmanlar en yüksek 6 bin TL’ye kadar maaşlarında artış görebilmektedir. Maaşlarda bir önemli faktör de istihdam edilen kurumdur.