Oldukça popüler ve böyle bir mesleğin olup olmadığının sorgulandığı meslek grubu arasında özel dedektifler bulunmaktadır. Özel dedektif mesleği, günümüzde Türkiye’de de görülen bir meslek grubu olmasına rağmen çoğu kimse bu meslek grubuna ilişkin çok az bilgiye sahiptir. Özellikle kimlerin bu mesleği icra ettiği, ne kadar maaş aldıkları ve istihdam olanakları ve diğer detaylar en merak edilen konular arasında yer alıyor. İlgili konulara ilişkin em merak edilen konular ve diğer detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Özel Dedektif Kimdir?

Özel dedektif, bir sorun, bir konu ya da bir sorunu çözmek için ilgili alanda araştırmalar yapan, şüphe duyulan unsurları açıklığa kavuşturan ve hukuki olarak delil toplayan ve iz süren, aranan kişilerin bulunmasına yardım eden profesyonel iz sürücülere denilmektedir. Özel dedektiflik için herhangi bir eğitim kurumu bulunmamakta olup genellikle emekli polisler, emniyet kuvvetleri, daha önce ilgili alanda lisansı ya da tecrübesi olanlar ile polis akademisinden mezun olup ayrılanlar özel dedektiflik yapabilmektedir.

Özel dedektif olarak kamuda iş olanağı sınırlı olmakla birlikte bilirkişi adı altında bu kişilerden yardım alınabilmektedir. Buna ek olarak ise genellikle özel kurumlar ya da kendi markalarını açarak özel dedektiflik hizmeti sunulmaktadır. Ücret karşılığında kurum ve kişilere bu hizmeti sağlamakta olup Amerika’da bu meslek özel polislik olarak ifade edilmektedir.

Özel Dedektif Maaşları

Özel dedektifler ülkemizde emniyet, polis teşkilatı, MİT veya TSK çalışanlarının görev tanımına giren alanlarda özel olarak kişi ve kurumlara hizmet vermektedir. Bu noktada özel dedektiflerin serbest meslek çalışanı niteliğinde çalıştıklarını söylemek de mümkündür. Ülkemizde genel itibari ile müşteri ya da kurum başına sunulan hizmetin niteliğine göre alınan ücret yani maaşlar da değişiklik göstermektedir. Boşanma davalarından kayı şahıs bulmaya kadar olan görevlere göre en az 3 bin TL ile 8 bin TL arasında değişmektedir. Çalışma saatleri bakımında oldukça belirsiz olan bu durum mesleğin dezavantajları arasında yer almaktadır. Fakat bunun yanı sıra resmi dedektif olarak görev yapanlara sunulan farklı ödemeler ve ikramiyeler de bulunmaktadır.