Günümüzün en çok merak edilen mesleklerinden biri de öğretim görevliliği olup özellikle bu mesleğin nasıl icra edildiğini, çalışma şartlarını ve maaş detaylarını merak eden birçok kişi bulunmaktadır. Üniversitelerin meslek yüksek okulları başta olmak üzere farklı birimlerinde görev yapan öğretim görevlilerinin aldıkları maaşlar başta olmak üzere mesleğe ilişkin merak edilen sorulara ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Öğretim görevlisi olarak görev yapmak isteyenler “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” esaslarına göre belirlenen birtakım şartlarısağladıkları durumda açılan ilanlara başvuru yaparak kadroya atanabilir. Bu şartlar ilgili lisans alanlarında mezun olmak, istenilen alanda yüksek lisans yapmış olmak, bazı durumlarda ilgili tecrübe yılını sağlamak, ALES sınavından en az 70 puan almak şeklindedir. Bu şartları sağlayıp sonrasında ön eleme ve sınav aşamalarını geçen adaylar öğretim görevlisi olarak görev yapabilmektedir.

Öğretim Görevlisi Hakları

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında mesleğe ilişkin bir tanım yapılmış olup, öğretim görevlisi kanuna göre “Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır” olarak tanımlanmıştır. Buna göre öğretim görevlisi olarak görev yapan bir personel en az 12 saat ders vermekle yükümlüdür.

2020 Öğretim Görevlisi Maaşları

Öğretim görevlisi olarak çalışan personele ödenen maaşlar toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı, aile yardımı ve çocuk yardımı, akademik personelin medeni durumu,Asgari Geçim İndirimi (AGİ) başta olmak üzere farklı unsurlara göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada 2020 yılı itibari ile mesleğe yeni başlayan 7/1 derecesindeki bir personele 6 bin 121 TL, 4/1 derecesinde 6 yıl deneyimi olan bir personele 6 bin 231 TL, 3/1 derecesinde 9 yıl deneyimi olan bir personele 6 bin 324 TL ve 1/4 derecesinde 25 yıl ve üzeri hizmet yılı bulunan bir personele ise 6 bin 702 TL maaş ödenmektedir. 2020 yılı itibari ile aynı zamanda maaşlara temmuz ayında zam da gelecektir.