Türkiye’de en bilinen mesleklerden olan milletvekilliği özellikle seçim sonrasında birçok kişinin merak ettiği, nasıl olunduğundan ne kadar maaş alındığına dair birçok konuda vatandaşların soruları bulunan bir meslek grubudur. Bu noktada milletvekilleri yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil görevini yerine getiren kamumemurudur. 2020 yılında ise en çok merak edilen konulardan biri de bu memurlara ödenen maaşlar olmakla birlikte ilgili konuya ilişkin detaylar, çalışma şartları ve diğer bilgiler ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Milletvekili Nasıl Olunur?

Milletvekili olmak isteyenler için izlenmesi gereken birtakım adımlar bulunmakta olup adayların Türk vatandaşı olmak, 18 yaşından büyük olmak, en az ilkokul mezunu olmak, kamu haklarından mahrum olmamak, askerlik ile ilgisi olmamak ve yüz kızartıcı suçları olmaması gibi genel memur alım şartlarını da sağlaması gerekmektedir. İlgili şartları sağlayanlar daha sonra seçim öncesinde aday adayı olmalıdır.

Aday adayı olmak için öncelikle silahlı kuvvetlerde görev yapan, yükseköğretim kurul üyeliği, kamu kurumlarında memur ve benzeri pozisyonda çalışılıyorsa istifa edilmesi gerekmektedir. Daha sona hangi partiden aday olunmak isteniyorsa ilgili harç ücretini yatırarak CV ile başvuru yapılır. Değerlendirilmeden olumlu sonuç alınması durumunda aday adayı olunur. Seçimlerde ise bu aday olarak yeteri oyun alınması durumunda adaylar milletvekili olmaktadır.

2020 Milletvekili Maaşları

2020 yılı itibari ile kamu memur maaşlarına zam yapılmış olmakla birlikte milletvekili maaşları da bu çerçevede artış göstermiştir. 2019 yılında 22 bin 500 TL maaş alan bir milletvekili 2020 Ocak ayı itibari ile verilen zam ile birlikte 25 bin olarak artış göstermiştir. Bunun yanı sıra milletvekili iken emekli olanlar ise milletvekili emekli maaşı almaktadır. Bu tutar da 2020 yılı itibari ile 15 bin TL şeklindedir.