Son zamanların en dikkat çeken meslekleri arasında yer alan meteoroloji mühendisliği, özellikle kamu sektörü olmak üzere özel sektör kurumları tarafından da alımların gerçekleştiği bir meslek grubudur. Bu noktada birçok adayın merak ettiği konular arasında nasıl meteoroloji mühendisi olunur, meslek grubu ne iş yapar, görev tanımı nedir, çalışma şartları nelerdir başta olmak üzere ne kadar maaş ödemesi aldıkları gibi birçok soru yer almaktadır. İşte ilgili konu hakkında merak edilen detaylar, haberimizin devamında yer alıyor.

Meteoroloji Mühendisi Nasıl Olunur?

Meteoroloji mühendisliği için adayların ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık ilgili bölümlerinden mezun olası gereklidir. Meteoroloji ve eş değer bölümlerden mezun olan adaylar ilgili alanda mühendis unvanını elde eder. Daha sonra ise özel ya da kamu sektöründe açılan ilgili ilanlara başvuru yapar. Kamu sektöründe Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve benzer kurumlarda istihdam edilebilmektedir. Özel sektörde ise ilgili alanlarda, araştırma enstitülerinde ve benzer kurumlar görev yapılabilmektedir.

Meteoroloji Mühendisi Ne İŞ Yapar?

İlgili alanda mühendislik yapan adayların görev tanımları arasında atmosfer olaylarını detaylı olarak incelemek, bu olayların yeryüzünde meydana getirdiği etkileri araştırmak, coğrafi alana göre değişen basınç, nem, sıcaklık ve yağış gibi birçok faktörü kayıt etmek, kamuoyu ve halk ile bu bilgileri paylaşmak, elde edilen verileri grafiğe dökmek başta olmak üzere farklı görev tanımlarına sahiptir.

Meteoroloji Mühendisi Maaşları

Meteoroloji mühendisi olarak görev yapan kamuda göreve başlayan yeni personel 5 bin 650 TL ile 5 bin 750 TL arasında maaş almaktadır. Buna ek olarak 5 hizmet yılı bulunan bir mühendis ise 5 bin 750 TL ile 5 bin 850 TL arasında, 15 yıl ve üzeri hizmet yılına sahip olan bir mühendise ise 6 bin 200 TL, 25 ve üzeri hizmet yılına sahip olan bir mühendise ise 6 bin 400 ile 6 bin 600 TL arasında maaş ödemesi yapılmaktadır.

Özel sektörde ise mühendis olarak görev yapanlara 2020 yılı itibari ile 2 bin 700 TL ve ortalama olarak ise 3 bin 500 TL’ye kadar maaş ödenmektedir.