Türkiye’de en çok tercih edilen ulaşım yollarından olan demir yolları TCDD vasıtası ile işlemekte olup her gün binlerce, yüzlerce sefer ile vatandaşlar iller arasında seyahat edebilmektedir. Bu noktada TCDD kadrosunda yer alan personellerden biri e makinistler olup, makinistler trenlerin bir yerden bir yere gitmesinde hem teknik hem de pratik bilgilerini kullanarak önemli rol oynamaktadır. Makinist olmak isteyen ve bu görevde bulunan birçok kişi bu personele ödenen maaşları merak etmektedir.

Makinist Nasıl Olunur?

Makinistlik ülkemizdeki ilgi çekici mesleklerden biri olarak bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin de merak ettiği soruları bulundurmaktadır. Buna göre TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne bağlı hizmet-içi eğitim merkezlerinde makinistlik eğitimi verilmektedir. Ayrıca endüstri meslek lisesi mezunları alınarak hizmetçi eğitimle yetiştirilmektedir. Makinist olmak isteyen adaylardan ise en az ilköğretim mezunu olma şartı ve sağlıklı olma şartları aranmaktadır.

Makinist Maaşları

TCDD’ye bağlı olarak görev yapan makinistlere ortalama olarak 4 bin TL civarında bir ödeme yapıldığı bilinmektedir. Ödenen bu ücretlere ayrıca mezuniyet durumu, çalışma saati, hizmet yılı ve benzeri faktörlerin de etkisi bulunmaktadır. Özel firmalarda makinistlere ödenen maaşlar ise 2 bin 500 TL’ye yakındır. TCDD makinist olmak için ise kurumun bu alandailan açması gerekmekte ve daha sonra istihdam edilen personelin hizmet içi eğitim sonrasında bu unvanla başlaması istenmektedir.