Geçtiğimiz yıllar içerisinde dikkat çeken mesleklerden biri haline gelen tıbbi teknolog meslek kolu özellikle günümüzde en merak edilen meslekler arasında yer alıyor. Sağlık sektöründe icra edilen bir meslek olmasından dolayı birçok adayın tercih etmek istediği mesleklerden biri olan tıbbi teknologluk hakkında ise nasıl bu meslek grubunda çalışılır, çalışma için hangi şartların sağlanması gerekir, ne kadar maaş alınmaktadır gibi konular merak edilmektedir. İlgili meslek grubuna ilişkin olarak merak edilenler ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Tıbbi Teknolog Kimdir? Ne İş Yapar?

Tıbbi Teknolog, başta bireyler olmak üzere topluma hatta sağlık çalışanlarına genel olarak sağlıkla ilgili çeşitli eğitimler veren, bilgilendirmelerde bulunan, aynı zamanda ilgili sağlık ortaokullarında ve meslek liselerinde sağlık branşında öğretmenlik yapabilen kişilerdir. Hem bireysel hem de toplumsal olarak sağlıklı bir yaşam alanı için alınması gereken önlemleri belirleyerek, bireylerin bu alanda bilinçlenmesine yardımcı olmaktadır.

Meslek grubunun görev tanımları arasında denetçi ve eğitici uzman personel olarak görev almakta, toplum sağlığı için iyileştirme faaliyetlerini gerçekleştirme, çeşitli sağlık kurumlarında hizmet kalitesini yükseltmek için denetimde ve önerilerde bulunma, sağlık personeline eğitim vermek, sağlık kurumlarında veri akışının sağlandığını kontrol etmek, sağlık alanında danışmanlık desteği sağlamak, ortaöğretim kurumlardan sağlık dersleri vermek, sağlığın önemini topluma ve bireylere aktarmak görevleri yer almaktadır.

Tıbbi Teknolog Nasıl Olunur?

İlgili eslek grubunda görev almak isteyenlerin ilk olarak için Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir yüksekokul olan sağlık eğitim enstitüsünden lisans derecesi ile mezun olunması ve 1 yıllık lisans tamamlaması gerekir. Sonrasında, kamuda istihdam edilmek isteyenlerin ise KPSS sınavına girerek ilgili puan türünde azami puanı alması gerekir.

2020 Tıbbi Teknolog Maaşları

Kamuda bir sağlık kurumunda görev alan 7/1 derecesinde bekar bir tıbbi teknlog 2020 itibari ile net olarak 4 bin 680 TL maaş almaktadır. Buna ek olarak 1/4 derecesinde, 10 hizmet yılı olan bir personelle ödenen maaş ise 2020 Eylül ayı itibari ile net olarak 5 bin 339 TL olarak hesaplanmıştır. Maaşlar derce ve aile durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.