Türkiye’de icra edilen mesleklerden biri de müftülük mesleği olmakla birlikte birçok kişi tarafından müftü ne iş yapar, müftünün görevleri nelerdir, nasıl müftü olunur ve müftüler ne kadar maaş alır gibi çeşitli konular merak edilmektedir. Özellikle son zamanlarda sıklıkla kamuda alımının yapıldığı görülen müftülük mesleğini merak edenler için meslek grubuna ilişkin bilgiler haberin devamında yer almaktadır.

Müftü Kimdir, Ne İş Yapar?

Müftü olarak görev yapan personel, Türkiye’de il veya ilçelerde Müslüman vatandaşların din işlerine bakmakla yükümlü olan, fetva verebilen ve sadece belirli bir alandan mezun olanların olabildiği meslek grubudur. Dini konularda Müslüman vatandaşları aydınlatmak, sözlü ve yazılı soruları yanıtlamak, hutbe ve vaaz konularını belirlemek gibi çeşitli görevleri bulunan müftüler ayrıca camilerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek, ibadet yeri açılmasında görüş vermek, izin vermek ve ilgili alanın teftişinde bulunmak gibi görevlere sahiptir. Bunlara ek olarak hac ve umre ziyaretleri ile ilgili işlemlerde de yükümlü olup dini bayramlarda fitre miktarını belirleyerek bu tutarı halka açıklamakla da yükümlüdür.

Müftü Nasıl Olunur?

Kamu kurumlarında müftü olarak görev yapmak isteyenlerin ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık İlahiyat Fakültesi bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Daha sonra açılan kurum sınavı ile stajyer vaiz olarak göreve başlamakta olup sonrasında ise müftülük sınavına görerek ilçe müftüsü olmaya hak kazanılır. İlçe müftüleri ise 5 yıl çalışmanın ardından illerde müftü yardımcısı olarak göreve başlayabilir. Toplamda 10 yıl çalışan bir personel ise sonrasında il müftüsü olarak görevlendirilebilir.

2020 Müftü Maaşları Ne Kadar?

2020 yılı itibari ile Ankara, İstanbul ve İzmir’de il müftüsü olarak görev yapan 1/4 derecesinde 10 hizmet yılı olan bir personele 10 bin 251 TL maaş verilmektedir. Bunun yanı sıra aynı şekilde diğer büyükşehirlerde pozisyonda görev yapan müftülere ise 9 bin 527 TL ödenmektedir. Diğer il müftüleri ise 9 bin 323 TL ödeme almaktadır. İlçe müftülerine ise 1/4 derecesinde ve 5 hizmet yılı için 7 bin TL maaş ödemesi yapılmaktadır.