Türkiye’de en çok tercih edilen ve son zamanlarda birçok kişinin ilgi gösterdiği meslek gruplarından biri olan Kuran Kursu öğreticiliği için birçok konu merak ediliyor. Bunlar arasında Kuran Kursu öğreticisi nasıl olunur, personele ödenen maaşlar ne kadardır, çalışma şartları nelerdir gibi sorular yer almaktadır. Özellikle birçok ilde, mahallede görevlendirilen ve talep gören mesleklerden olan bu meslek grubuna yönelik merak edilen soruların cevapları ve diğer detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Kuran Kursu Öğreticisi Kimdir? Ne İş Yapar?

Diyanet İşlerine Bağlı olarak illerde, ilçelerde, mahallelerde yer alan camilerde ya da devlete bağlı Kuran Kurslarında görevli olan ve Kuran öğretmeden sorumlu olan kamu görevlilerine Kuran Kursu öğreticisi ismi verilmektedir. Sadece Kuran öğretmenin yanı sıra kursa katılanlara din ve ahlak konularında da bilgi veren öğreticilerin farklı görev tanımları bulunur.

Bunlar arasında “Kurs öğrencilerine usule uygun olarak Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okumayı öğretmek, Hafızlık yapmak isteyenlere Diyanet İşleri’nce hazırlanan Hafızlık Eğitim Programı kapsamında hafızlık eğitimi vermek, Namaz sureleri ve dualarını ezberletmek ve meallerini öğretmek, Başkanlıkça hazırlanan programlara göre öğrencilere itikat, ibadet, ahlak ve siyer dersleri vermek ve ibadetlerin yapılışını uygulamalı olarak öğretmek, Kursun temiz ve düzenli tutulmasını sağlamak” gibi görevler yer alır.

Kuran Kursu Öğretici Nasıl Olunur?

Kuran Kursu öğreticisi olmak için öncelikle üniversitelerin ilahiyat ya da ilgili 2 ya da 4 yıllık örgün, açık bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir. Fakat İmam Hatip Lisesi mezunları da aynı şekilde başvuru yapabilmektedir.

Bu noktada başvuru için Kamu Personel Seçme Sınavı olan DHBT sınavında en az 60 puan alınması ve daha sonra ise Diyanet İşleri tarafından gerçekleştirilecek olan sözlü sınavdan başarılı olunması gerekmektedir.

Kuran Kursa Öğreticisi Maaşları

4 Yıllık dini öğrenim gören bekar bir öğretici için 2020 Ağustos ayı itibari ile net olarak 4 bin 157 TL, İmam Hatip Lisesi mezunu bekar 7/1 derecesinde bir personel için ise net olarak 4 bin 078 TL, Ön Lisans ya da lisans mezunu bekar 7/1 derecesinde bir personele ise 4 bin 103 TL maaş ödenmektedir.