Son zamanlarda birçok aday tarafından ilgi gören mesleklerden biri olan ekonomist meslek grubu günümüzde hem özel hem de kamu sektöründe iş olanaklarına sahiptir. Özellikle kamu kurum ve kuruluşların alımlarında da az da olsa gördüğümüz kadrolardan olan ekonomistlik birçok adayın ilgisini çekmektedir. Bu noktada merak edilen konulardan biri de bu meslek grubunun kazandığı maaşlar ve çalışma şartları olup 2020 yılının yaklaşması ile maaşları ne derece artış göstereceği de merak edilen bir diğer konudur.

Ekonomist Çalışma Şartları ve Diğer Detaylar

Bireyler, ekonomist olarak görev yapmak istemesi durumunda ilk olarak üniversitelerin ilgili fakülte veya en az dört yıllık yüksekokulların ekonomi, iktisat, işletme, maliye veya bankacılık-finans bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Daha sonra kamu kurum ve kuruluşlarına KPSS ya da sözleşmeli olarak yapılacak olan alım ilanlarına başvurarak ilgili kamu pozisyonunda ekonomist unvanı ile görev almaktadırlar.

Ekonomistler aynı zamanda özel sektör kurumlarında da görev alabilmekte olup araştırma merkezleri, vergi ya da bazı hukuk firmalarında istihdam edilebilmektedir. Bu sebeple de kamuda çalışma şartları memurlar ile benzer olmakta özel sektörde ise çalışılan kuruma göre değişiklik göstermektedir.

2020 Ekonomist Maaşları

Kamuda çalışan ekonomistlere 2020 yılında itibaren yüzde 4 zam yapılacak olup daha önce 9/1 derecesinde yeni başlayan lisans mezunu bir ekonomist 3 bin 350 TLalırken yeni yılda 3 bin 484 TL, yüksek lisans mezunu 3 bin 879 TL alırken yeni yılda 4 bin 34 TL doktora mezunu ise 4 bin 236 TL alırken yeni yılda 4 bin 405 TL maaş alabilecektir. Bunun yanı sıra özel sektörde görev alan ekonomistlerin maaşları ise 3 bin ile 12 bin TL arasında firmaya göre değişiklik gösterebilmektedir.