Türkiye’de icra edilen en prestijli mesleklerden biri olan hakimlik özellikle hukuk alanında birçok adayın ilgisini çeken meslek kollarından biri olarak görülmektedir. Bu noktada adayların en merak ettiği sorular arasında hakim nasıl olunur, hakim adayı kimdir, hakim ya da hakim adayı ne kadar maaş alır, nasıl atanır gibi birtakım konular yer almaktadır. Konu ile ilgili olarak merak edilen soruların yanıtları haberimizin devamında yer almaktadır.

Hakim ve Hakim Adayı Kimdir, Ne İş Yapar?

Hakimler, mahkemelerde görev alan, hukuk kuralları ve anayasa çerçevesinde farklı alanlarda bulunan herhangi bir konuda karar alınmasını sağlayan, devlet adına bu görevi yerine getiren ve şahıslar ile kamunun ya da şahısların arasında yaşanan anlaşmazlıkları çözüme kavuşturan, suç ve cezai işlem gerektiren durumlarda da karar almaya yetkili kimselerdir. Hakim adayları ise hakim olmaya aday, henüz staj ya da sınavı geçme aşamasında olan kişiler olarak ifade edilmektedir.

Hakim ve hakim adaylarının görev tanımları arasında dava dosyalarını incelemek, davalar ile ilgili olarak gerektiğinde bilirkişi görüşüne başvurmak, yeni kanun ve yasal düzenlemeleri takip etmek, kendisine taraflarca sunulan bilgi, belge ve dokumanı dava dosyasına eklemek, davalar ve alınan kararlar hakkında Türk vatandaşları adına karar vermek gibi çeşitli görevler yer almaktadır.

Hakim Nasıl Olunur?

Hakim olmak isteyen adayların öncelikle hukuk eğitimi alması gerekmekte olup bu kapsamda üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini bitirmeleri gerekmekte ve mezun olduktan sonra ise ÖSYM ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlana idari ya da adli yargı alanında açılan özel sınavlarda başarılı olmaları gerekmektedir. Sınavı kazanan adaylar, stajyer olarak hakim adayı görevini yerine getirdikten sonra asli görevlerine atanmaktadır.

2020 Hakim ve Hakim Adayı Maaşları

Mesleğe yeni atanan 7/1 derecesinde bir hakim adayı net olarak 6 bin 148 TL maaş almaktadır. Buna ek olarak hakim olarak asli göreve atandıktan sonra ise 10 hizmet yılı ve 1/4 derecesinde kendisine ödenen maaş da artmakta olup 2020 yılı itibari ile net olarak 17 bin 050 TL olarak ödenmektedir.