Ülkemizde hatırı sayılır bir mezun oranına sahip olan biyoloji mezunu adaylar, üniversitelerin biyoloji ve eş değer bölümlerinden mezun olduklarında biyolog olarak anılmaktadır. Bu noktada özellikle çok yaygın bilgi sahibi olunmayan mesleklerden olan biyologlar, başta kamu kurumları olmak üzere birçok özel kuruluş, laboratuvar ve araştırma merkezlerinde görev alabilmektedir. Bu doğrultuda mesleğe olan ilgi gün geçtikçe artarken merak edilen konuların başında da meslek grubuna ilişkin detaylar, istihdam oranları ve maaş bilgileri yer almaktadır.

Kamuda Biyolog Nasıl Olunur ?

Biyoloji canlı, dolayısı ile insan, hayvan ve diğer canlı organizmaları incelen bilim dalı olarak ifade edilebilir. Biyoloji ile ilgili çalışmalar yapanlara ise biyolog ismi verilmektedir. Biyolog olmak için üniversitelerin biyoloji başta olmak üzere eş değer bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Mezuniyet itibari ile çeşitli özel ve kamu kurumlarında istihdam edilen biyologlar kamuda görev almak için ise KPSS sınavında girmek durumdadır. Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK ve diğer kamu kurumları başta olmak üzere gerçekleştirdiği alımlarda KPSS puanı ile ilgili alanda biyolog alımları gerçekleştirmektedir.

2020 Biyolog Maaşları

Kamu kurumlarında biyolog olarak görev yapan personele ödenen maaşlar 2019 yılında yaklaşık 3 bin 750 TL civarında olup 2020 itibari ile ilk olarak yüzde 4 oranında artış gösterecektir. Ayrıca aile yardımı, çocuk yardımı gibi ek ücretler de personele ödenmektedir. Özel sektörde çalışanlara ise yabancı dil, referans ve diğer niteliklere bağlı olarak 5 bin TL’ye kadar maaş ödenebilmekte olup en az 2 bin 500 TL ödeme yapılmaktadır.