Askeri personel olarak görev yapan meslek gruplarından biri de astsubaylık olup ülkemizde en çok tercih edilen mesleklerden biridir. Bu noktada birçok aday ve personel tarafından merak edilen konularda biri de bu ödenen maaşlar, çalışma şartları ve diğer konulara ilişkin detaylar olup merak edilen sorulara yanıtlar haberimizin devamında yer almaktadır.

Astsubay Kime Denir? Nasıl Olunur?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan meslek grubundan olan astsubaylık mesleği kapsamında görev yapan personel Hava, Kara ya da Deniz Kuvvetleri gibi farklı komutanlıklarda görevlendirilebilmektedir. Bu noktada aynı zamanda Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde de görev yapılabilmektedir. Astsubayların, çavuştan astsubay kıdemli başçavuşa kadar farklı rütbeleri bulunmaktadır. Maaşlar da bu rütbelere göre değişiklik göstermektedir. Yurdun her köşesinde güvenlik ve asayişten sorumlu olarak görev yapabilmektedirler. Astsubay olmak isteyen adayların ise en az lise mezunu olması gerekmektedir. Lise bitiminden sonra açılan ilgili sınavı kazanan adaylar eğitime alınır ve daha sonrasında görevlerini yapmak üzere atanırlar. Adaylar sınavı kazandıktan sonra meslek yüksek okulunda 2 yıl boyunca eğitim almaktadır.

2020 Astsubay Maaşları

Diğer askeri personellerde de olmak üzere maaşları belirleyen birtakım unsurlar söz konusudur. Bu unsurlar arasında görev yapılan bölge, birlik, katıldıkları operasyon sayısı, sigorta, evli ve çocuklu olup olunmadığı, derece, kıdem ve rütbe şeklindedir. Tüm bu unsurlar değerlendirildiğinde astsubay maaşlarının yaklaşık 5 bin TL civarında olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra doğu bölgelerinde görev yapan personele ödenen maaşların daha yüksek olduğu görülmektedir. Yani doğu bölgelerinde görev yapan astsubayların maaşlarının 7 ile 8 bin arasında olduğu söylenebilir. Zira bu bölgelerde operasyon sayısının batı illerine göre yüksek olması sebebi ile daha fazla ek ödeme yapılmaktadır.

Astsubay kıdemli başçavuş olarak görev yapan personel ise hizmet yılına göre 6 bin 500 ile 7 bin TL arasında maaş alabilmektedir. 2020 yılı itibari ile eğitimini bitirmiş yeni mezun bir astsubaya ise 5 bin 500 TL civarında bir maaş ödenmekte olup daha sonra bahsedilen unsurlara göre maaş artışı da olabilmektedir.