2019 yılı itibari ile asgari ücret alan vatandaşlara ödenen brüt asgari ücret tutarı 2 bin 558 TL olarak belirlenmiştir. Asgari geçim indirimi ile birlikte 2 bin 750 brüt tutar ulaşan asgari ücret, vergiler ve kesintiler sonrası vatandaşların eline 2 bin 020 TL olarak geçiyor. Buna göre enflasyon oranı dikkate alınarak hesaplanan asgari ücret tutarının da 2020 yılı itibari ile yüksek olması bekleniyor ve çalışanlardan talep ediliyor.

TÜİK Enflasyon Oranı

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı sonrasında asgari ücrete 2020 Ocak ayında yapılacak olan zam oranı da belli olmaya başladı. Buna göre asgari ücret 2 bin 20 TL iken enflasyon oranının yüzde 8,55 olması durumunda asgari ücretin 2020 yılında 2 bin 192 TL olması bekleniyor. Asgari ücret zammı yüzde 8 oranında olması durumunda asgari ücretin şuanda 2.020,90 TL olmasından dolayı asgari ücrete net 161 TL zam yapılacak bu da asgari ücreti 2 bin 181 TL yükselmesi muhtemel olacak. Beklenen enflasyon oranının artması durumunda bu tutarın da artış göstermesi bekleniyor.

Sigorta Primi Yüzdesi Düşecek Mi?

Asgari ücret tutarını etkileyen bir diğer kalem olan işverenlerin sigorta için ödedikleri oranlarının yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmesi de gündemde yer alıyor. Buna göre bu düşürülme sağlanırsa asgari ücretten daha az kesinti yapılması gündeme gelecek.

Pazarlık Aralık’ta Yapılacak

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı aralıkta gerçekleşecek olan 2020 yılı asgari ücret görüşmelerine kilitlendi. Bu doğrultuda asgari ücret belirleme komisyonu tarafından gerçekleştirilecek olan görüşmeler kapsamında vatandaşların bir yıllık zam oranı belli olacak. Asgari ücret belirleme komisyonu tarafından gerçekleştirilecek olan görüşmeler kapsamında vatandaşların bir yıllık zam oranının da belli olması bekleniyor.