Devlet tarafından sağlanan yardım ve desteklerden biri de torunlarına bakan vatandaşlara verilen torun bakım parası. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu yardımdan yararlanmak isteyenlerin ise birtakım şartları sağlaması gerekiyor. Peki kimler bu yardım parasından yararlanabilir, yararlanabilmek için hangi şartların sağlanması gerekmektedir. İşte detaylar.

Torun Bakım Maaşı için Şartlar Nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu bakım maaşından yararlanmak isteyenlerin birtakım şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartları şu şekilde ifade etmek mümkündür; Türk vatandaşı olmak, uygulamanın yapıldığı pilot illerde ikamet ediyor olmak, bakım için maaş alınacak bebeğin annesi ile bakımı yapacak büyük ebeveynin aynı ilde oturması, bebeğin resmi nikah kapsamında doğmuş olması, annenin hali hazırda sigortalı olarak çalışıyor olması, annenin en az bir yıldır sigortası bulunması, bakımı gerçekleştirecek olan büyük annenin sağlık sıkıntısının bulunmaması şartları şeklindedir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

İlgili bakım maaşından yararlanmak isteyen büyük annelerin başvuru gerçekleştirirken bakılacak bebeğin, çocuğun kimlik belgesi, doğum belgesi, annenin SGK hizmet dökümü, anne ve babanın ayrı çalıştığına dair yazı, sicil kaydı, büyük annenin kimlik kaydı ve sağlık belgesi istenmektedir.

İlgili bakım maaşı pilot olarak sadece Tekirdağ, İstanbul, Bursa, Sakarya, İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri, Konya, Gaziantep illerinde uygulanmakta olup sadece bu illerde ikamet edenler bu maaş ödemesinden yararlanabilmektedir.

Başvuru yapmak isteyenler ilgili şartları taşıdıktan sonra, yukarıda yer alan belgeler ile birlikteSosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine giderek başvurularını gerçekleştirebilmektedir.

Ne Kadar Ödeme Yapılır?

Şimdilik sadece 10 il genelinde ödenen bu maaş ödemesi kapsamında torunlarına bakan büyükannelere aylık olarak 2020 yılı için 425 TL maaş ödemesi yapılmaktadır. Bakım maaşı süreli olmakla birlikte bebeğin doğumundan 12 ay sonrasında kadar bu maaş ödemesinden yararlanmak mümkündür. İlgili maaş ödemesi bakan kişinin vefat etmesi ya da büyük bir sağlık sorunu çıkması, bebeğin annesinin işten ayrılması durumunda kesilmektedir. 2020 yılında genişletilen bu projenin 2021 yılında da farklı illerde uygulanması bekleniyor.