Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personellerden biri de ekonomistler olup bu noktada teknik hizmetler sınıfı kapsamındaki görev alan personellerin meslek tanımları ve detayları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle son zamanlarda özlük hakları bakımından bu sınıf ilgili sınıf personel ile eş tutulmayan ekonomistler, bu durumun mağduriyet yarattığını düşünmektedir. Yine de birçok kişinin merak ettiği meslek grubu maaşları, çalışma şartları ve nasıl kamuda ekonomist olunur gibi konular merak edilmektedir.

Nasıl Ekonomist Olunur?

Ekonomist unvanına sahip olmak isteyen bireylerin ilk olarak üniversitelerin ilgili fakülte veya en az dört yıllık yüksekokulların ekonomi, iktisat, işletme, maliye veya bankacılık-finans bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Daha sonra kamu kurum ve kuruluşlarına KPSS ya da sözleşmeli olarak yapılacak olan alım ilanlarına başvurarak ilgili kamu pozisyonunda ekonomist unvanı ile görev almaktadırlar.

2019 Ekonomist Maaşları Ne Kadar?

Ekonomist olarak kamuda görev yapan personelin lisans mezunu olan, yüksek lisans yapmış olanlar, ekonomist kadrosunda olup ekonomi alanında yüksek lisans yapmış ve doktora derecesi almış olanlar şeklinde üç farklı maaş tutarı bulunmaktadır. Buna göre 9/1 derecesinde yeni başlayan lisans mezunu bir ekonomist 3 bin 350 TL alırken, yüksek lisans mezunu 3 bin 879 TL, doktora mezunu ise 4 bin 236 TL almaktadır. Ayrıca 1/4 derece 25 hizmet yılına sahip lisans mezunu bir ekonomist 3 bin 960 TL alırken yüksek lisans mezunu 4 bin 575, doktora mezunu bir ekonomist ise 4 bin 945 TL maaş almaktadır.