Bağımsız denetçi ya da bilinen ismi ile İç Denetçi olarak görev yapan personel kamu kurum ve kuruluşlarında etkinlik, verimlilik ve diğer hususlarda denetim görevini yerine getiren personel olarak bilinmektedir. Özellikle 2006’da kabul edilen Mali Kontrol Kanunu sonrası kamu kurumlarının bağımsız bir iç denetçi tarafından denetlenmesi zorunlu kılınmış olup adayların bu mesleğe olan ilgileri de artmıştır. Günümüzde birçok kamu kurumunu denetleyen iç denetçilere yönelik merak edilen konulardan biri de aldıkları maaş tutarı, çalışma koşulları ve nasıl bu mesleğe giriş yapılabileceği olup bu noktada haberimizin devamında ilgili konuya ilişkin detaylar ele alınmıştır.

Nasıl Denetçi Olunur?

Günümüz mesleklerinden olan iç denetçilik birçok adayın radarında yer almaktadır. Buna göre bu meslek grubunda çalışmak isteyen adaylar 4 yıllık lisans eğitimi almalıdır. Adayların bu doğrultuda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ve Mühendislik Fakültelerinden mezun olmaları gerekmektedir. Mezun olduktan sonra ise adaylar kamu kurum ve kuruluşlarındaaçılan iç denetçi sınavına girmekte ve başarılı oldukları taktirde göreve başlamaktadır.

Denetçilerin Çalışma Şartları Nasıldır?

İÇ denetçi olarak kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan adaylar kamu personeli haklarından yararlanmakta olup bu noktada sabah 8 ile 5 arası mesai yapmakta ve hafta sonu ise çalışmamaktadır. Bu özellikle çalışılan kurumun kamu kurumu olmasından dolayı bu şekilde olup özel sektörde görev alan adaylar için çalışma şartları farklılık gösterecektir.

2019 Denetçi Maaşları

2019 yılında özel sektörde görev alan denetçilere en az 2 bin 500 TL maaş ödenmektedir. Bunun yanı sıra tecrübeye ve başarıya göre maaşlar 4 bin TL’ye kadar artabilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan denetçiler ise CIA sertifikası gibi çeşitli niteliklere sahip olması durumunda 10 bin TL’ye kadar maaş alabilmektedir.