Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alan meslek gruplarında biri de arabuluculuk olmak üzere geçtiğimiz aylarda yapılacak olan alım sonrasında adayların gözleri ilgili meslek grubuna ait bilgilere, çalışma ve başvuru koşullarına kilitlendi. Merak edilen konulardan biri de arabulucu olarak görev yapan personele 2019 yılında ödenen güncel maaş bilgileri olup haberimizde bu bilgilere ilişkin detaylar el alınmıştır.

Arabulucu Ne İŞ Yapar? Nasıl Olunur?

Türkiye’de mahkemelere düşen daha yükünü azaltmak için uygulamaya konulan arabuluculuk müessesi en ufak uyuşmazlıktan büyük sorunların çözümüne kadar ikili davalarda karşı tarafların anlaşarak, ortak bir paydada buluşması için çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda çoğu zaman mahkeme öncesinde diğer zamanlarda da mahkeme ataması ile karşı tarafların sorunlarının çözümü için arabulucular görevlendirilmektedir. Arabulucu olarak görev yapanlar sorun yaşayan bireylerin aralarında anlaşmazlık bulunan ve uyuşmazlık yaşanan konuyu çözüme kavuşturmakla görevlidir.

Arabulucu olmak için ise Hukuk fakültesi mezunu ve mesleğinde en az 5 yıl tecrübeli olmak, am ehliyetli olmak ve kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak ve Arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı ve sözlü sınavları geçmek gerekiyor.

2019 Arabulucu Maaşları

Arabulucu olarak görev yapan kişiler Aile Hukuku ile ilgili uyuşmazlıklarda bir saati ilk üç saatlik dilim içerisinde 140 TL ücret, sonraki saat diliminde ise her saat başına 100 TL almaktadır. Bunun yanı sıra uyuşmazlığın üç veya üçten fazla tarafı bulunması durumunda ise taraf başına bir saati ilk 3 saate dek 100 TL ücret ve devamında ise her saat için 70 TL almaktadır. Ticari uyuşmazlıklarda taraf başına bir ile üç saat arasında 270 TL, devamındaher saat için 210 TL ücret almaktadır.