Okullarda görev yapan temizlik ve güvenlik personellerini yakından ilgilendiren yeni sistem için önemli açıklama geldi. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mevcut Toplum Yararına Program (TYP) modelinin yerine daha kalıcı bir çözüm üzerinde çalışıldığını açıklarken Şubat 2027 dönemini işaret etti.
İçindekiler
- Bakan Tekin Şubat 2027’yi İşaret Etti
- TYP Yerine Daha Kalıcı Bir Model Üzerinde Çalışılıyor
- Yeni Sistem Ne Zaman Başlayacak?
- Başvurular Şubat Ayında mı Başlayacak?
- Ocak 2027 Başvuru Tarihi Açıklandı mı?
- Kaç Temizlik ve Güvenlik Görevlisi Alınacak?
- Kadrolu Personel Alımı mı Yapılacak?
- Hizmet Alımı Modeli mi Gelecek?
- Mevcut TYP Personelleri Göreve Başladı
- TYP Tamamen Kaldırılıyor mu?
- Yeni Başvurular İŞKUR’dan mı Alınacak?
- Adayların Beklediği 6 Kritik Bilgi
- Şubat 2027 Kritik Dönem Olacak
- 🧮 Maaşınızı Hemen Hesaplayın
- 📲 Artık haberler size gelsin
Bakan Tekin, mevcut TYP personellerinin bu yıl şubat tatiline kadar görevlendirildiğini belirterek, “Şubat başı itibarıyla yeni formülümüzü hayata geçirmiş olacağız” açıklamasında bulundu.
Ancak adayların dikkat etmesi gereken kritik bir ayrıntı bulunuyor:
Yeni sistem için başvuru başlangıç tarihi henüz açıklanmadı. Kontenjan, başvuru şartları ve başvuruların hangi platformdan alınacağı da şu aşamada belli değil.
Bakan Tekin Şubat 2027’yi İşaret Etti
MEB’in 15 Eylül 2026 tarihli açıklamasında okullardaki temizlik ve güvenlik personeli konusu ayrıntılı şekilde ele alındı.
Bakan Yusuf Tekin, Türkiye genelinde yaklaşık 65 bin resmî okul bulunduğunu, bu okullarda yaklaşık 55 bin kadrolu hizmetli ve görevlinin çalıştığını açıkladı.
Bunun yanında önceki dönemde yaklaşık 80 bin TYP çalışanı ile 20 bine yakın İşgücü Uyum Programı (İUP) katılımcısının görev yaptığını belirtti. Böylece temizlik ve güvenlik hizmetlerinde toplamda yaklaşık 150 bin kişinin sisteme dahil olduğu ifade edildi.
Ancak TYP modelinin bazı bölgelerde personel temini açısından sorun oluşturmaya başladığı belirtildi.
TYP Yerine Daha Kalıcı Bir Model Üzerinde Çalışılıyor
Bakan Tekin, TYP’nin mevcut mevzuatı nedeniyle uzun vadede sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
Özellikle daha önce programdan yararlanmış kişilerin yeniden sisteme dahil edilmesinde sınırlamalar bulunduğunu belirten Tekin, bazı yerleşim yerlerinde potansiyel katılımcıların önemli bölümünün daha önce TYP’den yararlandığını söyledi.
Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ilgili kurumlarla birlikte daha kalıcı bir model üzerinde çalışıldığı açıklandı.
Yeni Sistem Ne Zaman Başlayacak?
MEB’in açıklamasındaki en önemli tarih Şubat 2027.
Bakan Tekin, mevcut TYP görevlendirmelerinin şubat tatiline kadar planlandığını belirterek yeni sistem için şu takvimi işaret etti:
“Şubat başı itibarıyla yeni formülümüzü hayata geçirmiş olacağız.”
MEB’in 2026-2027 eğitim öğretim takvimine göre birinci dönem 22 Ocak 2027 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili 25 Ocak-5 Şubat arasında yapılacak ve ikinci dönem 8 Şubat 2027 Pazartesi günü başlayacak.
Dolayısıyla yeni sistem için işaret edilen dönem eğitim öğretim yılının ikinci dönem başlangıcına denk geliyor.
Başvurular Şubat Ayında mı Başlayacak?
Şu aşamada bunu söylemek mümkün değil.
MEB’in açıklamasında:
- başvuru başlangıç tarihi,
- son başvuru tarihi,
- başvuru platformu,
- başvuru şartları,
- alınacak toplam personel sayısı
açıklanmadı.
Bu nedenle “başvurular Şubat 2027’de başlayacak” ifadesi ile “yeni sistem Şubat başında devreye alınacak” açıklamasını birbirinden ayırmak gerekiyor.
Şubat 2027 şu anda yeni model için açıklanan hedef dönem.
Aday başvurularının bundan önce mi yoksa aynı dönemde mi alınacağı ise yapılacak yeni duyuruyla belli olacak.
Ocak 2027 Başvuru Tarihi Açıklandı mı?
Hayır.
MEB’in 15 Eylül tarihli açıklamasında Ocak 2027 için bir personel başvuru tarihi belirtilmedi.
Bu nedenle internette yer alan “başvurular Ocak ayında başlayacak” şeklindeki bilgileri şu aşamada kesinleşmiş resmî takvim olarak değerlendirmemek gerekiyor.
Aynı şekilde hangi tarihte ilan yayımlanacağına ilişkin de MEB tarafından gün ve tarih verilmiş değil.
Kaç Temizlik ve Güvenlik Görevlisi Alınacak?
Henüz açıklanmadı.
Yeni model kapsamında;
kaç temizlik personeli alınacağı, kaç güvenlik veya bahçe görevlisi görevlendirileceği ve kontenjanların illere nasıl dağıtılacağı
konusunda resmî sayı bulunmuyor.
Bakan Tekin’in açıklamasında birkaç farklı alternatif üzerinde çalışıldığı ifade ediliyor. Nihai modelin 2027 bütçe çalışmaları çerçevesinde netleşmesi bekleniyor.
Bu nedenle geçmiş yıllardaki TYP sayılarını yeni dönem alım kontenjanı olarak sunmak doğru olmaz.
Kadrolu Personel Alımı mı Yapılacak?
Mevcut açıklamalara göre Bakanlığın üzerinde çalıştığı model kadrolu personel alımı değil.
Bakan Tekin daha önce yaptığı açıklamada okullardaki temizlik ve güvenlik ihtiyacına ilişkin:
“Kadrolu almakla ilgili bir çalışmamız yok. Yani böyle bir kadro ihdas etmiyoruz.”
ifadesini kullanmış ve temizlik ile güvenlik hizmetlerinin satın alınmasına yönelik bir süreç üzerinde çalışıldığını belirtmişti.
Dolayısıyla şu anki resmî açıklamalar yeni modelin klasik memur veya sürekli işçi kadrosu şeklinde olmayabileceğine işaret ediyor.
Ancak nihai sistem henüz yayımlanmadığı için çalışma statüsünün ayrıntıları beklenmeli.
Hizmet Alımı Modeli mi Gelecek?
Bu ihtimal resmî açıklamalarda açık biçimde gündeme getirildi.
Bakan Tekin, okullar için temizlik ve güvenlik hizmeti satın alma yönünde çalışma yürütüldüğünü açıkladı.
Bununla birlikte 15 Eylül’deki yeni açıklamada birkaç alternatif modelin değerlendirildiği de belirtildi.
Bu nedenle;
“Kesin olarak taşeron sistemi geliyor”
veya
“81 ilde aynı yöntem uygulanacak”
şeklinde kesin bir sonuca varmak için henüz erken.
Nihai modelin bütçe çalışmaları sonrasında netleşmesi bekleniyor.
Mevcut TYP Personelleri Göreve Başladı
Yeni sistem hazırlanırken 2026-2027 eğitim öğretim yılı için mevcut TYP modeli de uygulanmaya devam ediyor.
Örneğin Ankara Elmadağ’da okullarda temizlik ve güvenlik/bahçe görevlisi olarak çalışacak personeller için program 7 Eylül 2026 ile 5 Mart 2027 arasında düzenlendi.
Kastamonu Hanönü’nde ise 11 temizlik görevlisi ve 3 bahçe görevlisinin çalışma dönemi 14 Eylül 2026-5 Mart 2027 olarak açıklandı.
Samsun Atakum’daki TYP programında çalışma süresi 14 Eylül 2026-12 Mart 2027 olarak belirtildi.
Bu örnekler nedeniyle bütün mevcut TYP personellerinin aynı gün görevden ayrılacağını söylemek de doğru olmaz. Program bitiş tarihleri il ve projeye göre farklılaşabiliyor.
TYP Tamamen Kaldırılıyor mu?
MEB’in açıklaması doğrudan okullardaki temizlik ve güvenlik personeli ihtiyacının nasıl karşılanacağına ilişkin.
Bakan Tekin, okullardaki mevcut TYP sisteminin sürdürülebilir olmadığını ve bu ihtiyaç için kalıcı bir model oluşturulacağını söylüyor.
Bu açıklama, Türkiye’deki bütün TYP uygulamalarının her kurum ve sektörde tamamen sona ereceği anlamına gelmiyor.
Dolayısıyla haberlerde “TYP Türkiye genelinde tamamen kaldırılıyor” yerine “MEB okullarda yeni sisteme hazırlanıyor” ifadesi daha doğru.
Yeni Başvurular İŞKUR’dan mı Alınacak?
Henüz belli değil.
Mevcut TYP başvurularında İŞKUR e-Şube, e-Devlet ve ALO 170 kullanılıyor.
Örneğin Samsun Atakum’da 2026-2027 dönemi başvuruları İŞKUR e-Şube, e-Devlet ve ALO 170 üzerinden alındı.
Ancak Şubat 2027’de devreye alınması planlanan sistemin TYP’den farklı olması bekleniyor.
Bu nedenle yeni modelin başvurularının da kesin olarak İŞKUR üzerinden alınacağını söylemek için resmî duyuruyu beklemek gerekiyor.
Adayların Beklediği 6 Kritik Bilgi
Yeni sistem açıklandığında adayların özellikle şu başlıklara dikkat etmesi gerekecek:
- Toplam personel kontenjanı,
- il ve ilçe kontenjanları,
- temizlik ve güvenlik kadrolarının dağılımı,
- yaş ve eğitim şartları,
- çalışma süresi ve ücret,
- başvuru tarihi ve başvuru ekranı.
Bunların hiçbiri 15 Eylül’deki MEB açıklamasında ayrıntılı biçimde duyurulmadı.
Şubat 2027 Kritik Dönem Olacak
Mevcut resmî bilgiler ışığında takvim şöyle şekilleniyor:
| Gelişme | Durum |
|---|---|
| 2026-2027 TYP personelleri göreve başladı | Evet |
| Yeni ve daha kalıcı model üzerinde çalışılıyor | Evet |
| Şubat 2027 yeni sistem için işaret edildi | Evet |
| Yeni personel sayısı açıklandı | Hayır |
| Başvuru tarihi açıklandı | Hayır |
| Başvuru ekranı belli oldu | Hayır |
| Başvuru şartları açıklandı | Hayır |
Özetle MEB’in okullardaki temizlik ve güvenlik personeli sisteminde önemli bir değişime hazırlandığı kesinleşmiş durumda.
Bakan Tekin Şubat 2027 başını yeni formülün hayata geçirilmesi için işaret ederken, adayların en çok beklediği başvuru tarihi, kontenjan ve başvuru yöntemi henüz açıklanmadı.
Bu nedenle adayların “başvurular başladı” veya “başvuru tarihi kesinleşti” şeklindeki resmî kaynağa dayanmayan duyurulara karşı dikkatli olması gerekiyor.
🧮 Maaşınızı Hemen Hesaplayın
2026 yılı güncel katsayılarına göre memur, emekli, asker ve sözleşmeli personel maaşınızı tek sayfadan kolayca hesaplayın.
2026 Maaş Hesaplama Robotu →📲 Artık haberler size gelsin
📌 Yeni memur ve personel alımlarından anında haberdar olmak için İşin Olsa mobil uygulamasını indir ve Instagram hesabımızı takip et.

Google Play
App Store
Instagram
