Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda her yıl uzman çavuşluktan astsubaylığa, astsubaylıktan da subaylığa terfi işlemleri için başvuruların başladığını duyurdu. Astsubaylık ve subaylık için başvuruların 7 Aralık 2018 saat 17:00’ye kadar tamamlanması gerekiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görevli uzman çavuşlar ile astsubaylara terfi etmeleri için başvurular başladı. Buna göre subaylığa/astsubaylığa geçmek isteyen adaylar gerekli başvuru şartlarını taşımaları halinde kurum için kullanılan kara ağı veya kurumsal kullanıcılar tarafından kurumsal müracaatlar bölümünden gerçekleştirebilecek.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Astsubaylıktan subaylığa geçiş yapmak isteyen adayların en az 4 yıllık fakülte mezunu olması gerekiyor. Öte yandan astsubaylığa geçmek isteyen uzman çavuşların ise başvuruda bulunabilmesi için en az yüksekokul mezunu olması aranan şartlardan bir tanesi. İlan edilen duyuruya göre subaylık için sınava müracaat tarihinde ilgili kanunun 109.maddesindeki ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı göz önünde bulundurularak her sene tespit edilecek kontenjan nispetinde emsali arasında temayüz etmiş en az 4 yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitiren Astsubaylar bağlı olduğu Kuvvet Komutanlığı'nın Jandarma Genel Komutanlığı'nın veya Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın teklifi üzerine kendi sınıflarında veya Askeri Hakim sınıfı hariç olmak üzere öğretmenlerinin ilgilendiği ihtiyaç duyulan sınıflarında aşağıdaki şartlarla Teğmen naspedilirler'' hükmü ile 109.maddenin gereği subaylık için sınavla müracaat tarihinde en az kıdemli çavuş rütbesinde ve astsubay olarak dördüncü hizmet yılını tamamlamış ve yedinci hizmet yılını bitirmemiş olmak hükmü gereği 2012-2014 nasıplı astsubayların sınava başvuruları alınacaktır. Astsubaylık için ilgi 3269 sayılı kanun 15.maddesine göre başvuru tarihinde dördüncü hizmet yılını tamamlamış ve sekizinci hizmet yılını bitirmemiş olmak şartına uygun Uzman Erbaşların başvuruları alınacaktır.

Öte yandan yapılacak sınava katılmak için subaylık için sicil not ortalamasının yüzde 90 ve daha yukarısı aranırken astsubaylık için sicil not ortalamasının yüzde 80 ve yukarısında olması gerekiyor. Bununla birlikte askeri disiplin, tutum ve davranışları ile görevlerdeki başarı, genel kültür, yetenek ve mesleki bilgilerinin üstleri tarafından astsubay/subaylığa geçiş için üstleri tarafından onaylanmış olması gerekiyor.

Subaylığa/Astsubaylığa geçişteki toplam kontenjan 400 olarak belirlenirken dağılım ise şöyle olacak:

Piyade: 210, Tank: 45, Topçu: 30, Hava Savunma: 13, İstihkam: 20, Muhabere: 17, Ulaştırma: 10, İkmal: 15, Bakım: 30, Personel: 8, Maliye: 2.

Subaylığa/Astsubaylığa geçmek isteyen adayların başvurularını 7 Aralık 2017 saat 17:00’ye kadar tamamlamaları gerekiyor. Öte yandan başvuruda bulunan adaylardan istenen evrakların karargah/kurum birlik komutanlıkları aracılığıyla 14 Aralık saat 17:00’ye kadar Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi Başkanlığı’ndan hazır bulunacak şekilde temin edilmesi gerekiyor.