Yılda İki Kez ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme tarihi yaklaşıyor. 2020 yılı KPSS'ye katılmış olan Lise, Ön Lisans ve Lisans mezunu adaylar içerisinden memur alımı ve personel alımları yapılacak. 2 bin üzerinde boş kadro bekleniyor. Peki KPSS merkezi yerleştirme takvimi nedir? Geçen merkezi atamalarda taban KPSS puanları kaç oldu? Kimler tercih yapabilecek? Tüm detayları İşin Olsa ekibi olarak sizlere aktarıyoruz.

2 BİN ÜZERİNDE ATAMA BEKLENİYOR!

KPSS 2020/1 merkezi yerleştirme için 2582 kişilik kadro ile memur personel alımları yapılmıştı. Lise mezunlarından 131 aday, Ön Lisans Mezunlarından 912 aday ve Lisans mezunu adaylardan 1539 adayın ataması yapılmıştı. 2020 Yılı ikinci merkezi yerleştirme olan KPSS 2020/2 ile de en az 2 bin üzerinde atama bekleniyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı Kurum ve Kuruluşlardan taleplerini topladı. 

KPSS 2020/2 MERKEZİ YERLEŞTİRME NE ZAMAN?

KPSS puanı İle merkezi yerleştirme tarihi yaklaşıyor. Aİle, Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye Geneli talepleri 01 Eylül 2020 tarihi ile 13 Kasım 2020 tarihleri arasında topladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından daha önce duyurduğu takvime göre KPSS 2020/2 Merkezi Yerleştirme için kılavuz 30 Aralık 2020 tarihinde duyurulacak. Tercihler 30 Aralık 2020 ile 07 Ocak 2021 tarihleri arasında ÖSYM resmi İnternet adresi üzerinden alınacak.

TERCİH KILAVUZU İÇİN ARANAN ŞARTLAR NEDİR?

Adayların öncelikle Merkezi Yerleştirme kılavuzuna tercih yapabilmeleri için 2020 yılında ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavından Lise mezunları için KPSSP94, Ön Lisans Mezunları için KPSSP93 ve Lisans Mezunları için KPSSP3 puan türünden en az 50 puan almış olmaları gereklidir. Diğer şartlar ise şöyledir?

  • Türk vatandaşı olmak. (5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28’inci maddesi gereğince Mavi Kart sahibi olup Mavi Kartlılar Kütüğüne kayıtlı adaylar bu kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlara başvuramazlar.)
  • 18 yaşını tamamlamış olmak. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12’nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler. Kazai rüşt kararının tercih işlemlerinin son günü itibarıyla alınmış olması gerekmektedir.)
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak
  • Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak. (Askerde bulunan adaylar da tercih yapabileceklerdir. Ancak, yoklama kaçağı veya bakaya durumda bulunan adayların tercihte bulunmamaları gerekmektedir.)
  • Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak. (Hangi görevin devamlı yapılmasına, hangi akıl hastalığının engel olacağına resmi sağlık kurullarından alınan raporların incelenmesi suretiyle ilgili kurumlar tarafından karar verilecektir.)

KPSS TABAN PUANLARI KAÇA KADAR DÜŞER?

Merkezi Yerleştirme ile memur alımlarında KPSS puanları alım yapan kuruma göre değişiklik göstermektedir. Ancak Geçtiğiiz dönemlerdeki KPSS merkezi yerleştirme ile atamalara baktığımızda Lise mezunları için puanlar 65 Puana kadar, Ön Lisans mezunları için 65 ve Lisans mezunları için KPSS 50 Puana kadar düşmektedir. KPSS 2020/2 merkezi yerleştirme ile atamalarda da KPSS puanları bu rakamlara yakın olacaktır.

Tercih Kılavuzundan haberdar olmak için İşin Olsa Mobil Uygulamasını indirmeyi unutmayınız.

İOS İşin Olsa Mobil Uygulamamız

Android İşin Olsa Mobil Uygulamamız.