2018 yılında yayınlanan genelge ile kurum ve kuruluşlarda taşeron işçi  olarak çalışan işçiler Kamu personeli olarak atanmıştı. Yaşanan süreç sonunda Belediyelerde çalışan yüzbinlerce kamu işçisinin sadece isimleri değişti. Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler yeni adıyla kamu personelleri 52 günlük tediye ödemeleri diğer sosyal hakları ile birlikte güvenli limana adım attılar.

Ancak aynı dönemde kamu işçisi olarak çalışması gereken Belediye işçileri için Belediyeler tarafından kurulan şirketlere geçişi yapıldı. Normalde taşeron işçi olarak çalışan yüzbinlerce işçi, şimdi belediye iştirakleri olarak bilinen BİT personeli olarak çalışmaya başladı. Yani daha anlaşılır bir ifade ile önceleri özel sektör diye bilinen belediyelere yakın kişiler üzerinden açılan şirketler yerine şimdi belediye iştiraklerine ait olan şirketlerde çalışmalarını sürdürüyor.

Özlük hakları olarak kamu kurumlarındaki çalışan işçilerin bir çok haklarını alamayan yüzbinlerce BİT personeli bu durumun seçimlerden önce düzeltilmeseni bekliyor.

Bir çok belediyede çalışan personel önceleri kendi fikirlerine yakın sendikalara kayıt yaptırırken, 2019 31 Mart seçimlerinden sonra göreve gelen yönetimlerin baskıları sonucu iktidara yakın Hak-iş/ Hizmet iş sendikasına geçmek zorunda bırakıldılar.

İktidara yakın olan bu sendikalar işçilerin haklarını aramaktan ziyade elindeki iktidar gücünü kaybetmemek için masaya elleri zayıf olarak oturmak durumunda kaldılar.

Malum 2022 yılı başında başlayan ekonomik zorlukların altında inim inim inleyen Belediye işçileri asgari ücrete yapılan zamlardan sonra maaşları asgari ücretin altında kalmasından sonra küçük bir iyileştirme aldılar. Belediyelerde çalışan memur ve gerçek kamu işçilerinin aldığı ‘sosyal denge’ hesaplamalarının hiç birini alamayan belediye işçileri bu haksızlığın giderilmesini bekliyor.

Haziran ayında sözleşmeleri yeniden imzalanacak belediye işçilerinin beklentisi Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak iyileştirmelerden faydalanmakla birlikte günlük sadece 12 lira olan yemek parasının güncellenmesi ve diğer sosyal haklardan faydalanmayı bekliyor. Yine her yıl enflasyon farklarının yıl başından itibaren asgari ücrete gelen ayarlamalar ile birlikte yapılmasını bekliyor. Yüzbinlerce belediye işçisi yıllık enflasyonun üzerinde refah paylarının mutlaka yükseltilmesini bekliyor.

Bununla birlikte belediyelerde çalışan memurlar ve gerçek kamu işçilerinin yarı fiyatına çalışmaları zorunda bırakılmaları ise belediyelerdeki haksızlıkların ayyuka çıktığını ilan ediyor. Aynı işi yapan iki işçiden biri ortalama 8 bin lira alırken, diğer kamu işcisi ise 5 bin lira civarında maaş alıyor. Normal kamu işçisi her üç ayda bir ikramiye alırken, BİT personeli hiçbir şey alamıyor. Emekli olan normal kamu işçileri yaklaşık 10 bin lira emekli parası alırken, taşeron işçi olarak emekli olanlar ise 3 bin 500 lira komik bir emekli ücreti alıyor. Normalde aynı işi yapmalarına rağmen aralarında uçurum fark olan BİT Personelinin yeni güncellemelerin bir an önce yapılmasını istiyor.

Belediye işçileri artık sadece belediye başkanlarının iki dudağı arasında olmak istemiyor.

Her belediye işçisinden bir günlük yevmiye alan sendikaların işçilerin haklarını arama noktasında zayıf kaldıkları ifade ediliyor. Ortalama bin kişilik bir belediyede her ay bir işçinin günlük çalışma bedeli 170 lira olduğu düşünüldüğünde 170 bin lirayı alan sendikalar işçi lehine gerek hastanelerdeki anlaşmalar, gerekse tatil için anlamlı hiçbir çalışma yapamıyor.

Bununla birlikte bir yardım sandığı bile kurmaktan aciz sendikaların bir an önce toparlanarak işçilerin yanında olduklarını göstermelerini bekleniyor.

Editör: TE Bilisim