Ülkemizin 81 ilinde en az bir tane olmak üzere yüz civarında üniversite bulunmakta olup her üniversite de yüzden fazla akademisyen bulunmaktadır. Yine pek çok genç üniversiteler de öğretmen olmak istemekte ancak üniversite öğretmenliğine yönelik bir bölüm olmadığından dolayı nasıl akademisyen olunur, arşiv görevlisi, öğretim görevlisi, profesör, doktora öğretim görevlisi ünvanlarına nasıl sahip olunacağını bilmemektedir. İşin Olsa ekibi olarak sizlere üniversite öğretmeninin nasıl olduğuna dair bilgi veriyoruz.

ÜNİVERSİTE AKADEMİSYENİ OLMAK

Üniversitelerde günümüz şartları ile akademisyen olmak için öncelikle dört yıllık lisans programlarını adayın başarılı bir şekilde tamamlaması gerekmektedir. Ardıdan üniversitelerin açmış olduğu yüksek lisans öğrencisi alımı ilanlarını takip etmesi ve müracaatlarını yapması gerekmektedir. Kimi üniversiteler 3.00 altı kimi üniversiteler ise 2,50 notun altında öğrenci almamakta olup yine adayın ALES sınavına da girmesi ve ortalama 70 civarında puan alması gerekmektedir. Tabi kimi üniversiteler ALES baraj puan şartı 50 koyarken kimi üniversiteler daha yüksek tutmaktadır. Bu puanları alan öğrenciler başvurularını tamamlamakta ve mülakatlara katılmaktadır.

Yüksek lisans da ortalama 3 yıl eğitim gördükten sonra ilgili kişiler artık akademisyen olarak üniversitelere başvurularını yapmaktadır. Ancak üniversiteler daha çok doktora mezunlarına talip olduğu için adayın yüksek lisans eğitiminden sonra yeniden ALES'e girmesi ve ortalama 3 yıl daha eğitim görerek doktora eğitimini de tamamlaması gerekmektedir. Bu adımların ardından adaylar üniversiteler de akademisyen olarak görev yapabilmektedir. Adayların şunu bilmesinde fayda vardır ki her üniversite akademisyen alım ilanını kendisi yayımlamakta ve adayları mülakata tabi tutarak vermiş olduğu mülakat puanı ile kişi atamaktadır. Yine bu eğitimlerin hepsini tamamlanması durumunda akademisyen olmanın garantisi de yoktur adayın mutlaka kendisiin eğitim alanında geliştirmesi gerekmektedir ve doktora aile yüksek lisansın da seçmiş olduğu bölümler ve yazdığı tezler çok önemlidir.