Dün gece itibari ile Türkiye gündeminde bomba gibi düşen bir haber yer aldı. İddialara göre sosyal medya üzerinden binlerce kişi tarafından Türkiye’ye göktaşı, meteor düştüğü haberleri hızla yayıldı. Birçok kişinin gördüğünü iddia ettiği göktaşı konusunda düşüp düşmediğine dair merak gittikçe artıyor. İlgili konu hakkında herhangi resmi bir açıklama yapılmadı. Fakat gördüğünü söyleyenlerin sayısı sosyal medya ve haber sitelerinde giderek artıyor. Peki göktaşı nedir, düştükten sonra zarar verir mi?

Göktaşı Düştü Mü?

20 Temmuz 2020 tarihinde sosyal medya üzerinden Türkiye’ye göktaşı düştüğü iddiaları yer almaya başladı. Düşen göktaşının İzmir, Ankara, İstanbul ve bazı çevre illerde görüldüğü ifade edildi. Dün gece 22.44 ve yakın saatlerde gözlendiği iddia edilen göktaşı hakkında ise net bir açıklama yapılmadı.

Göktaşı Nedir?

Göktaşı olarak ifade edilen ve uzaydan Dünya atmosferine girerek yanan maddelere genel olarak verilen addır. Meteorit ise bu düşen maddelerin katı kalıntısına verilen isim olmakla birlikte düşen nesne yıldız, asteroit ya da meteor olarak adlandırılan nesnelerden olabilir. Özellikle dış uzaydan gelen bu nesneler dünyanın atmosferine girerken yanar ve çok küçük olanlar toz olurken nispeten büyük olanlar ise parçalara ayrılır ve bazen düştüğü yerden somut kalıntı bulmak mümkün olur.

Meteor Kayması Nedir?

Sık rastlanan bir gök durumu ise meteor kaymasıdır. Bu durumda dünya atmosferine girmeyip teğet geçen göktaşlarına meteor kayması adı verilir. Diğer durumlar ise meteorit kayması olarak bilinmekle birlikte dünyada 2016 Nisan’ından bu yana kayıtlara geçmiş hali ile 1140 kayma görülmüştür. 38,660’tan fazla iyi belgelenmiş meteorit bulgusu olmuştur.

Trabzon’da Görülmüştü

Türkiye’de geçtiğimiz aylarda da benzer bir durum gözlenmiş olup yine sosyal medya üzerinden Artvin ve Trabzon’da yaşayan vatandaşlarca gökyüzünde bir ışık topu görüldüğü ifade edilmişti. Daha sonra ise Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yanı sıra Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan ve Ardahan başta olmak üzere birçok şehirde görülmüş olmakla birlikte uzmanlar tarafından da bu durumun olası olduğu ifade edilmişti. Özellikle dünya atmosferine her gün binlerce göktaşı girmekle birlikte bunlardan çok azı yeryüzüne ulaşabiliyor.