Aile Bakanlığı 2026’da Rekor Destek Verecek! Bütçenin %53’ü Sosyal Hizmetlere

Aile Bakanlığı, 2026 bütçesinde rekor artışa giderek ödeneklerin %53’ünü kadın, çocuk, aile, engelli ve yaşlı hizmetlerine ayırdı. İşte tüm detaylar.

Okuma süresi: 2 dakika

Paylaş
Abone Ol google-news

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2026 yılı bütçesinde sosyal hizmetlere ayrılan payı önemli ölçüde artırdı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, bütçenin yarısından fazlasının kadın, çocuk, aile, engelli ve yaşlılara yönelik hizmetlere tahsis edildiğini açıkladı. Böylece 2026 yılı, sosyal devlet politikalarının en geniş kapsamlı uygulama dönemlerinden biri olacak.

Doğum Yardımlarında Yeni Dönem: Destekler 5 Yaşına Kadar Sürecek

2025 yılında yenilenen doğum yardımı sistemi 2026’da da bütçenin güçlü kalemleri arasında yer aldı. Yeni uygulamaya göre:

  • İlk çocuk için 5 bin TL tek seferlik ödeme,
  • İkinci çocuk için aylık 1500 TL,
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için aylık 5 bin TL,
  • Tüm destekler çocuk 5 yaşına gelene kadar devam ediyor.

Bugüne kadar 567 binden fazla çocuk için toplam 5,86 milyar TL ödeme yapıldı. Destekler doğrudan annelerin hesaplarına yatırılıyor.

Kadın İstihdamı ve Girişimcilik Destekleri Artacak

Bakan Göktaş, kadınların iş gücüne katılım oranının %35,7’ye yükseldiğini belirterek 2026’da kadın girişimciliği, teknoloji eğitimi, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi ve istihdam teşviklerinin genişletileceğini aktardı.

Engelli ve Yaşlılara Yönelik Hizmetler Yaygınlaşıyor

2026 yılı yatırımlarında engelli ve yaşlı hizmetleri de öne çıkıyor.

  • Engelli vatandaşlar için yeni engelsiz yaşam merkezleri açılacak.
  • Yaşlı bakım kapasitesi artırılacak, 2026’da 8 yeni huzurevi daha hizmete girecek.
  • Evde Bakım Yardımı kapsamında aylık 11.702 TL ödeme yapılmaya devam edilecek.

Aile ve Gençlik Fonu 81 İlde Etkinleşti

Aile ve Gençlik Fonu kapsamında şimdiye kadar 62 binden fazla çift destek almaya hak kazandı.
Toplam 7,3 milyar TL ödeme yapıldı ve kredi miktarları gençler için artırıldı.

Sosyal Yardımlarda Etki Alanı Genişliyor

Bakan Göktaş, Türkiye’nin sosyal yardım modelinin uluslararası alanda örnek gösterildiğini belirterek, sosyal yardımların büyük bölümünün yaşlı, engelli ve bakıma ihtiyaç duyan vatandaşlara yönlendirildiğini vurguladı.

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sorumluluk Reddi Beyanı:

www.isinolsa.com, herhangi bir devlet kurumu, resmi kuruluş veya kamu hizmeti sağlayıcısı değildir. Sitemiz, yalnızca özel sektör hizmetleri sunan bağımsız bir platformdur ve devletle veya resmi kurumlarla hiçbir bağlantısı yoktur. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.