Korona virüs salgını sebebi ile eğitimin 21 Eylül’e kadar uzaktan yapılmasına karar verildi. 2020 2021 eğitim öğretim yılının uzaktan başlayacağı tarih olan 31 Ağustos’a yaklaşırken öğretmenlerin de mesleki çalışmaları yarın 28 Ağustos itibari ile sona eriyor. Bu noktada geçtiğimiz günlerde kimlerin mesleki çalışmalara katılmayacağı, izinli sayılacağı açıklanmıştı.

Kronik hastalığı olan öğretmenler, hamileliğinin 24 ile 32. Haftalarında olan öğretmenler, 60 yaş üstü öğretmenlerin bu çerçevede seminer çalışmalarından muaf olacağı ifade edilmişti. Buna göre seminer çalışmalarına katılamayan öğretmenlerin ek ders ücret ödemelerine ilişkin bir yazı MEB tarafından il müdürlüklerine gönderildi. Yazıya ilişkin açıklamalar ve detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

CİMER’den Yanıt

Seminerde İdari İzinli Olan Öğretmenlere Ek Ders Ücreti ödenmesine ilişkin görüş yazısı CİMER tarafından yanıtlandı. Buna göre ilgili yazıda:

“Bu çerçevede eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden, COVID-19 salgını nedeniyle ilgi (c) Genelge kapsamında Sağlık Bakanlığınca belirlenen kronik hastalığı bulunanların idari izinli sayıldıkları süreçte 24-28 Ağustos 2020 tarihleri arasında yapılacak olan meslekle ilgili çalışmalarını fiilen yerine getirmiş sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerektiği değerlendirilmektedir. Bilgilerini rica ederim” ifadelerine yer verildi.

Buna göre seminerler süresince idari izinli sayılan öğretmenlere de ek ders ücret ödemesi yapılmasına ilişkin görüş belirtilmişti.

Uzaktan Eğitimde Ek Ders Ücreti Ödenecek Mi?

Merak edilen bir diğer konu ise yeni eğitim döneminin 31 ile 21 Eylül arasında uzaktan eğitimle devam etmesi durumunda bu süre boyunca öğretmenlere ek ders ücreti ödenip ödenmeyeceğine yönelik oldu. Konuya ilişkin olarak ise MEB tarafından ilgili kararda değişiklik yapılarak:

“2019-2020 öğretim yılında görev yapan öğretmenler, koronavirüs salgını nedeniyle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlerde üzerlerinde bulunan ek ders görevlerini yapmış sayılarak, ek ders ücretinden yararlandırılacak” ifadesine yer verildi.

Yapılan bu değişiklikle ağustos ve eylül ayları dahil olmak üzere uzaktan eğitim süresinde geçirilen sürede öğretmenlere ek ders ücretinin ödeneceği belirtildi. Aynı zamanda ilgili süre içerisinde tatil olan günlerde kendilerine telafi ve uzaktan eğitim görevi verilmesi durumunda da ek ders ücreti ödenmeksizin bu görevleri yerine getirmekle yükümlü olacakları ifade edildi.