Türkiye’de milyonlarca öğrencinin, velinin ve öğretmenin merakla beklediği okulların ne zaman açılacağına ilişkin soru geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlandı. Bu noktada bilim kurulunun da tavsiyesi ile okulların 31 Ağustos tarihinde uzaktan eğitim ile açılacağı ifade edildi. Okullarda fiziki eğitimin ise virüs salgınının durumuna göre 21 Eylül’de seyreltilmiş eğitim şeklinde verileceği açıklandı. Peki seyreltilmiş eğitime geçiş ile okullarda eğitim nasıl olacak, işte merak edilen sorununun yanıtı ve diğer detaylar.

Kritik Dereceli Sınıflar Önce Başlayacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından geçtiğimiz gün yapılan açıklamada Bilim Kurulu’nun kararı ile seyreltilmiş eğitim modeline geçtikleri açıklandı. Bu noktada Hürriyet’ten Esra Ülkar’ın haberine göre Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal’ın açıklaması ile seyreltilmiş eğitim modelinde bazı derslerin uzaktan bazılarının ise fiziki olarak işlenmesi muhtemel.

Özellikle Din, inkılap tarihi, İngilizce gibi derslerin sınavlarda sorulacak soru sayısının azaltılması, Fen Bilgisi, matematik gibi temel derslerin fiziki ortamda yapılması, bazı yaş gruplarının, sınıfların önce başlaması gibi bir hibrit eğitim modelinin uygulanması bekleniyor. Bu noktada hibrit eğitim modeli olarak ise haftalık 40 saat olan ders saatlerinin ağırlığının düşürülmesi, sınıfların ikiye bölünmesi, haftalık ders saatinin 20 saate çekilmesi gibi uygulamaların yapılması da mümkün.

Selçuk Detayları Açıkladı

Bakan Selçuk tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada seyreltilmiş kademeli eğitim ile ilgili olarak "Aşamalı ve seyreltilmiş derken, aslında belli sınıf düzeylerinin öncelikli olarak açılmasından ve derslerin ve konuların seyreltilmesi, yani tam olarak içeriğin tümüyle yüz yüze aynı saat ve süre içerisinde değil de belirli konuların belirli noktalarının özellikle ve öncelikle işlenmesini kastediyoruz. Peki seyreltilme sonucunda oluşabilecek açık nasıl giderilecek? Elbette uzaktan eğitimle, canlı dersler vasıtasıyla ve EBA televizyonları vasıtasıyla giderilecek” ifadelerine yer verildi.

Hali hazırda okulların uzaktan açılmasına yaklaşık iki hafta varken açıklanan detaylar bu şekilde gündemdeki yerini aldı. Bakanın da açıklamasında ifade ettiği gibi seyreltilmiş kademeli eğitime yönelik detayların ilerleyen günlerde açıklanacağı biliniyor.