Kurban Bayramı ikramiyeleri ödenmeye başlandı. İlk olarak 2018 yılında ramazan bayramında ödenen ikramiyelerin emekliler dışında bazı hak sahiplerine de ödenmekte. Bayram ikramiyesi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde aktarıyoruz.

7 soruda kurban bayramı ikramiyesi;

1- BAYRAM İKRAMİYESİ KİME ÖDENİR?

Ramazan bayramında ve kurban bayramı öncesinde ödenir, Mevzuat kapsamında gelir ve aylık maaşı alanlara ödemeler gerçekleştirilir. Bu kişiler şu şekildedir.

Yaşlılık aylığı, emeklilik aylığı, malullük aylığı, vazife aylığı, ölüm aylığı alanlar, sürekli iş göremezlik maaşı alanlar, şehit yakınları ile gazilere güvenlik koruculara, muharip gazilere şampiyon sporculara, terörden zarar gören sivil vatandaşlara ödeme yapılacaktır.

2-ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILACAK?

SSK Emeklisi, Bağkur emeklilileri ve Emekli sandığından emekli olan vatandaşların ne zaman ödeme alacağı belli oldu. SSK emeklileri 17 Temmuz tarihi ile 26 temmuz tarihleri arasında alacaklar. Bağkur emeklileri ise 25 temmuz tarihinden itibaren ödemeler başlayacak. Diğer emeklilerin ödeme takvimi için https://www.isinolsa.com/ekonomi/kurban-bayrami-odeme-takvimi-kimlere-odenecek-odeme-tutari-h34156.html haberini inceleyebilirsiniz.

3-BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR ÖDENİR?

Kurban ve ramazan bayramları öncesinde 1000 Tl olarak ödenmektedir. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanan takvim doğrultusunda ödeme yapılacaktır. Ödemeler yapılırken gelir aylığı birden fazla dosya için maaş alanlar için en fazla ödeme yapılan dosyaya göre hesaplama yapılacaktır. VEFAT EDEN EŞTEN DOLAYI MAAŞ ALAN VE EMEKLİ MAAŞI ALAN; Hangi ödeme üzerinden daha fazla ikramiye ödemesi alacak ise bunun üzerinden bir ödeme alınacaktır.

4- YETİM VE DUL MAAŞI ALANLARA İKRAMİYE ÖDEMESİ;

Sigortalının vefat etmesi ile arkada kalan eş ve yetim çocukları hissesi oranında maaş bağlanmaktadır. Eş ve yetim çocuklar aldıkları maaş tutarının hesaplanması ikramiye ödemesinde de aynı şekilde olur. Örnek olarak yetim maaşı için yüzde 25 maaş hakkına sahip ise ikramiye ödemesi 250 tl olacaktır. Eş dul maaşı hissesi yüzde 50 ile ikramiye ise 500 Tl olacaktır.

5- SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK İKRAMİYE TUTARI;

Diğer merak edilen hak sahiplerinden bir tanesi de sürekli iş göremezlik maaşı alanlar için olmaktadır. Meslek kazası geçirenler ve meslek hastalığı nedeniyle maaş bağlananlara ödemeler dereceleri oranında yapılacaktır. Meslekte kazanma gücü yüzde 30 olan bir kişi 300 Tl ikramiye ödemesi alır.

6-BAYRAM İKRAMİYESİNDEN KESİNTİ OLACAK MI?

Ödemelerin net tutarı 1000 Tl olacak. Herhangi bir gelir vergisi, damga vergisi vs. kesinler bu ödemelerde olmayacak.

7-İKRAMİYE ÖDEMESİNE NE ARTIŞ YAPILACAK?

Ne zaman ikramiye ödemesinde artış olacağı netlik kazanmayan bir konu olmaktadır. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisine 5510 sayılı kanun değişikliği için düzenleme teklifleri sunuldu. Komisyonda bulunan bazı kanun tekliflerini TBMM genel kuruluna gelmesi ve onaylanması ile mümkün olabilecek. Fakat 2020 yılı kurban bayramında ödeme tutarında artış yapılmacak. 

İŞİN OLSA