Ülkemizde her 20 yaşına gelen sağlıklı birey Türk Silahlı Kuvvetlerin er, yedek astsubay ya da yedek subay olarak göreve başlamaktadır. Bundan önceki dönemlerde yedek subay ve er rütbesi için asker alımları yapılmaktaydı fakat ön lisans mezunu adaylara da imkanların verilmesi için yedek astsubay konusu gündeme getirildi ve Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar tarafından yayımlanan duyuru ile yedek astsubaylığın resmen başladığı belirtildi. Buna göre yeni yapılan açıklama da yedek astsubaylığa yoğun ilgi olduğu söylendi.

OLAĞANÜSTÜ RAĞBET VAR

Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar tarafından yapılan açıklama ile yedek astsubaylığa gençlerin yoğun rağbet gösterdiği, bu rağbetten memnun oldukları ve bir senelik görevlerini sona erdikten sonra bu mesleğe kalmak isteyenlerin olmasını temenni ettiklerini belirtti. Bundan önceki yayımlanan verilerde ortalama 35 bin kişinin yedek astsubaylığa müracaat ettiği duyuruldu. Resmi kaynaklardan kaç yedek astsubay alındığına dair rakam verilmedi ancak 5 bin civarı yedek astsubayın Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından istihdam edildiği belirtilmektedir.

Yedek astsubay olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin kuvvet komutanlıklarınca seçilen adaylar 1 sene boyunca yedek astsubay olarak istihdam edeceği ve bir senenin sonunda isteyenleri bu meslekte kalacağı belirtiliyor. Tabi isteyen aday sayısı, alınması gereken astsubay sayısı gibi hususlarda incelemelerin yapılacağı ve ona göre yeniden elemelerin olacağı tahmin edilmektedir. Kalmak isteyen adaylara Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yeniden bazı sınavlar ve test aşamaları yapılabilir.